‘Rare dingen doen voor levensverlenging wil ik niet. Als het lichaam op is, is het op’, zegt Els Timmerman (62, terminaal ziek) in Trouw.

Nieuwsblog van vrijdag 21 juni 2019

ACTUALITEITEN

Laatste levensfase vaak ziekenhuis in en uit

Vijf ziekenhuizen doen mee aan een project, om het gesprek over de naderende dood op gang te brengen. Ouderen en terminaal zieke patiënten willen in meerderheid het liefste thuis sterven. Maar te vaak is de laatste levensfase er een van ziekenhuis in en uit, zegt Bianca Buurman (hoogleraar acute ouderenzorg in het Amsterdam UMC) in Trouw. Dat gaat ten koste van de levenskwaliteit. Buurman wil daar met het onderzoeksproject PalliSupport, dat momenteel loopt in vijf ziekenhuizen, iets aan doen.

Zorguitgaven in 2018 100 miljard

In 2018 is 100,0 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn, 3,0 miljard euro meer dan in 2017. De zorguitgaven groeiden voor het zesde achtereenvolgende jaar minder hard dan de economie, meldt het CBS. De uitgaven aan aanbieders van verpleging en verzorging stegen met 5,7 procent naar 19,0 miljard. Deze relatief sterke groei is mede het gevolg van de extra middelen voor het verbeteren van de zorg in verpleeghuizen.

OPINIE

Ook voor de hoogleraar is de zorg ingewikkeld

Zelfs voor een hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg is de zorg in de praktijk ingewikkeld, blijkt uit een interview met Pauline Meurs in NRC: Haar 97-jarige moeder kreeg, op bezoek in Bussum, een herseninfarct. Maar ze woonde in Den Haag. Ze werd opgenomen in een ziekenhuis in het Gooi en de kinderen, die er wonen, wilden dat ze daar bleef. Dichtbij. Maar dat kon niet: nee, mevrouw moest naar Den Haag. “We hebben ons echt moeten inspannen om haar daar te houden.” Uiteindelijk is ze, vrij snel, overleden in het Gooi.

‘Blijf de helpers helpen’

Zonder ondersteuning gaat het mis met de mantelzorgers in Amsterdam, reageren wetenschappers in Het Parool op de aangekondigde bezuiniging van de gemeente. Versobering van de ondersteuning kan leiden tot extra collectieve uitgaven, omdat mantelzorgers overspannen raken of zelfs stoppen met hun taak.

TRENDS

Noaberschap in Groningse dorpen

In vele tientallen dorpen in Groningen worden hulpbehoevende inwoners bijgestaan door vrijwilligers. Ze kunnen daardoor langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen, zegt de Vereniging Kleine Dorpen Groningen (VKDG) in het Dagblad van het Noorden. Het maakt duidelijk “dat het noaberschap absoluut niet is verdwenen maar juist springlevend is.” Er is ook een Netwerk Zorgzame Dorpen Groningen opgericht. Dat heeft een eigen website, waarop de projecten zich samen presenteren.

Urenlang bellen voor een half uur zorg per dag

Een praktijkverpleegkundige ouderenzorg uit een Arnhemse huisartsenpraktijk vertelt in De Gelderlander hoe zij deze week urenlang heeft moeten bellen om voor één patiënt (een alleenstaande man op leeftijd die net ontslagen is uit het ziekenhuis) slechts een half uur thuiszorg per dag te kunnen regelen. “Pas bij het vijfde zorgbureau ging het licht op groen, onder de voorwaarde dat het om hooguit een half uur zorg per dag zou gaan. Het is geen onwil, maar ze kunnen niet anders wegens gebrek aan gekwalificeerd personeel.”

TENSLOTTE

Twee 19-jarige Zeeuwen zijn met hun klusproject voor Zeeuwse ouderen in de top vijf van de Europese wedstrijd ’20 Under 20′ geëindigd, meldt de Reimerwaalse en Kapelse Bode. Met hun Klus met Plus helpen enthousiaste jongeren ouderen met klussen die ze zelf niet meer kunnen doen.