Een 70-jarige geeft gemiddeld 13 procent minder uit dan ­iemand die vijf jaar jonger is, een 75-­jarige geeft zelfs 19 procent minder uit, berekenden Nibud en PwC volgens Elsevier Weekblad.

Nieuwsblog van donderdag 21 februari 2019

ACTUALITEITEN

Hoe wordt u financieel gezond 100 jaar?

Tussen nu en 2040 verviervoudigt volgens de voorspellingen het aantal Nederlandse honderdjarigen. Maar een groot deel van de Nederlandse bevolking is financieel nog niet voorbereid op langer leven, aldus een omslagartikel van Elsevier Weekblad .Wie in loondienst werkt, krijgt weliswaar een levenslang pensioen, maar de hoogte daarvan kan lelijk tegenvallen. Daar staat tegenover dat een paar jaar na de pensionering de uitgaven  sterk teruglopen. Met het programma Pensioenschijf-van-vijf  kunt u de verwachte uitgaven afzetten tegen de verwachte inkomsten tegen die tijd.

Coaching ouderen met gebroken heup

Margriet Pol (docent ergotherapie) is aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op onderzoek naar monitoring en coaching bij ouderen met een gebroken heup, meldt Het Parool. Uit haar onderzoek blijkt dat ouderen zich door coaching en monitoring zekerder voelen, wat het herstel versnelt en verbetert.

OPINIE

‘Feitelijk is mantelzorg nooit een keuze’

Mantelzorg is feitelijk nooit een keuze, schrijft een NRC-lezer, “het is immers de bestaande band met iemand die bepaalt of en in welke mate je bereid bent te helpen. Dat slechts een kleine 40 procent van de mantelzorgers symptomen van depressie vertoont is verbazingwekkend. Zo heb ik in mijn rol als mantelzorger de afgelopen jaren alleen al 500 uur in de auto gezeten.”

TRENDS

Sokken aantrekken blijft voor robot moeilijk

Juist de voor mensen eenvoudige zaken, zoals helpen met sokken aantrekken, blijken voor robots extreem moeilijk te zijn. Dat hoeven we de komende 20 jaar dus nog niet te verwachten, schrijven onderzoekers van kenniscentrum Vilans.  Wat wel kan is mensen ondersteunen bij meer cognitieve taken. De robot is dan een soort buddy en interface tegelijk. Bijvoorbeeld het ondersteunen bij het tijdig nemen van medicatie of helpen herinneren om te eten en te drinken.

Voor tegengaan alzheimer meest te verwachten van leefstijl

Het onderzoek naar dementie zit in het slop, schrijft Trouw, de behandelmogelijkheden zijn zeer beperkt. Het meeste geld voor onderzoek naar dementie gaat naar behandeling van alzheimer, wat ook de meest voorkomende vorm van de aandoening is. Marcel Olde Rikkert, hoofd van het Radboudumc Alzheimer Centrum, verwacht de komende tijd het meest van verandering van leefstijl. “Dat komt nu steeds meer in beeld. Leefstijl beïnvloedt de snelheid of überhaupt het ontstaan van alzheimer. Al is het niet makkelijk om daar spijkerhard bewijs voor te krijgen.”

TENSLOTTE

In Doetinchem presenteren ruim twintig verenigingen  op vrijdag 1 maart op een Sport & Beweegmarkt hun sportaanbod voor 55-plussers. De markt sluit aan op het project Kies je Sport Senioren.