‘Praten over doodgaan gebeurt vaak te laat en te vaak niet’, zegt minister Hugo der Jonge in Trouw.
Nieuwsblog van donderdag 20 juni 2019
ACTUALITEITEN
Kabinet wil gesprek over levenseinde stimuleren
Er komt een voorlichtingscampagne voor het grote publiek om mensen te helpen het gesprek te voeren over hun naderende overlijden, en de zorg die ze wensen, meldt Trouw. Het kabinet wil dat mensen “tijdiger het gesprek aangaan” met artsen en vooral hun naasten. De voorlichtingscampagne gaat vandaag van start. Motto is: ‘Ik heb te horen gekregen dat ik doodga, maar tot die tijd leef ik’.
Afschaffing keuring 75-plusautomobilist?
Minister Van Nieuwenhuizen wil onderzoeken of de verplichte keuring voor 75-plussers voor het verlengen van hun rijbewijs kan worden afgeschaft. Die toezegging deed ze volgens de NOS in het debat over de lange wachttijden bij het CBR. Over twee weken laat ze aan de Tweede Kamer weten of zo’n tijdelijke maatregel kan worden ingevoerd.
OPINIE
Gezondheidszorg is steeds meer ouderenzorg
“Gezondheidszorg wordt in toenemende mate ouderenzorg en daarmee ook in toenemende mate zorg voor chronische en meervoudige aandoeningen”, zegt voorzitter Paul Schnabel van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars dat na 20 jaar ophoudt te bestaan “Omgaan met ziekten zonder voortdurend beroep op zorg of mantelzorgers is een belangrijke uitdaging.”
‘Daarom ben ik tegen ‘digi-dwang’
“Ik ben blij dat Sander Donkers over het verzet tegen ‘digi-dwang’ door ouderen begint”, reageert een Volkskrant-lezer. “Want dan kan ik (78 jaar) uitleggen wat mijn bezwaren zijn tegen die digi-dwang. Ik zie het om me heen, al die mensen met uitpuilende broekzakken vanwege alle digitale apparatuur die ze vrijwillig met zich meeslepen. Waarom zou ik daarbij willen horen? Waarom zou ik überhaupt buitenshuis willen internetbankieren?”
TRENDS
‘Daten via KBO-POCB groot succes’
In het voorjaar van 2018 startte seniorenorganisatie KBO-PCOB met een eigen datingsite. Ruim een jaar later zijn er meer dan 1000 aanmeldingen en zijn vele matches gemaakt. “KBO-PCOB is erg blij dat de datingsite een goede manier blijkt te zijn om mensen elkaar te laten vinden.” “De meeste senioren zijn relaxed over het daten,” vertelt John Meuffels van 50PlusMatch, samenwerkingspartner KBO-PCOB. “Ze zoeken niet naar perfectie, maar vinden het vooral prettig om op deze manier in contact te komen met gelijkgestemden.”
Onduidelijkheid wachtlijsten verpleeghuiszorg
We weten niet goed welke mensen nog thuis wonen terwijl ze eigenlijk toe zijn aan een plaats in een verpleeghuis. Welke mensen wachten op deze verzorging en waarom? Is het omdat ze per se naar een bepaald verpleeghuis willen dat nog geen plaats heeft, of is er gewoon nergens plek? Of worden mensen ergens geplaatst omdat wachten niet meer mogelijk is. Patiëntenfederatie Nederland wil graag antwoord op die vragen, blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.
Pact Wonen en Zorg in Schiedam
In Schiedam wordt vrijdagochtend ‘een uniek akkoord’ getekend om in te spelen op de toenemende vraag naar (geclusterde) ouderenwoningen, meldt schiedam24: Pact Wonen en Zorg. “We signaleren een groeiende groep ouderen die wachten op een geschikte woning dan wel op een plaats in het verpleeghuis. De inspiratie voor het pact komt voort uit de bijzonder positieve ervaringen die zijn opgedaan met een project Plus Wonen.
TENSLOTTE
Bewoners uit tien Twentse gemeenten kunnen vanaf deze week een ‘beste buur’ nomineren voor de Beste Buur Bokaal, meldt dagblad Tubantia. Het doel is te laten zien hoe belangrijk noaberschap is voor met name ouderen die alleen wonen.