Voor gepensioneerden houden barre tijden voorlopig aan, voorspelt FD-columnist Ed Groot. De rendementen maken op lange termijn het verschil tussen het Zwitserlevengevoel en de voedselbank, schrijft Menno Tamminga in zijn NRC-column over de pensioenen

Nieuwsblog van dinsdag 11 juni 2019

ACTUALITEITEN

‘Overheid luister eens naar ons’

Zeeuwse ouderen willen dat er niet alleen óver hen, maar ook mét hen wordt gesproken over het verbeteren van de ouderenzorg. Ze zijn volgens BN De Stem boos dat in alle plannen tot nu toe overleg met de ouderen zelf ontbreekt. Het Provinciaal Overleg en Samenwerkende Ouderenorganisaties in Zeeland (Poso) heeft daarom een brief gestuurd naar de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten.

‘Walk of shame’ incontinentieluiers

Voorkom dat ouderen over straat moeten met incontinentieluiers om die weg te gooien  in de milieutuintjes die de gemeente Castricum wil aanleggen. Dat is volgens het Noordhollands Dagblad de boodschap van de gemeenteraad van Castricum aan de milieuwethouder. Een ‘walk of shame’ noemt de VVD het idee dat ouderen straks hun incontinentiemateriaal moeten scheiden en speciaal wegbrengen naar de parkjes.

OPINIE

Kom van die bank af

Om flink oud te worden in goede gezondheid, moet u vandaag nog van de bank af komen. Bewegen moet, en veel. De laatste hype in dieetland richt zich op de 65-plusser, schrijft Trouw. Deze maand kwamen er twee boeken over uit. ‘Seniority’ is de titel van een boek van ex-kickbokser en personal trainer Radmilo Soda, bekend van het RTL-programma ‘Obese’. Verder is verschenen ‘Het langlevendieet’ van de Amerikaanse biomedicus Valter Longo. Beide auteurs adviseren veel meer te bewegen dan de bekende richtlijn.

‘Alsjeblieft de verzorgingshuizen terug’

In een blog bij de Gelderlander wordt geconstateerd dat tussen de 11 en 35 procent van de thuiswonende ouderen ondervoed is en ook dat het aantal 70-plussers dat op een afdeling spoedeisende hulp afdeling terechtkomt enorm is gestegen en dat de mensen die daar komen ook veel zieker zijn. “Het kan niet anders of dit kost mensenlevens. Mogen we alsjeblieft de verzorgingshuizen terug?”

TRENDS

Gouden eeuw van het vroegpensioen voorbij

Wie aan het begin van deze eeuw ’s zomers naar het Zuiden reed, bevond zich al snel in een lange sliert auto’s met caravan, schrijft de Volkskrant. De vutters waren op weg naar Frankrijk en Italië. Jonge zestigers, gezond en actief, vastbesloten om te ‘genieten’. Het zwitserlevengevoel, voorheen slechts weggelegd voor een kleine groep renteniers, was gedemocratiseerd. In korte tijd is het perspectief voor zestigers drastisch veranderd. Daar doet het deze week gepresenteerde pensioenakkoord weinig aan af.

Van stamppot tot döner in het verpleeghuis

Raffy is een stukje Nederlands-Indië in Breda. Het verpleeghuis is volgens het AD een schoolvoorbeeld van een voorziening die inspeelt op de migratieachtergrond van de bewoners.  “Sinds de migratie op gang kwam, is nooit nagedacht over wat het voor deze mensen betekent om hier oud te worden. Nu groeit de behoefte aan zorg op maat.”

TENSLOTTE

Doorwerken na het pensioen wordt de norm, zegt Peter van der Wel (69), futuroloog en econoom, in EenVandaag. “Het is echt een mythe dat mensen het fijn vinden om helemaal niets meer te doen na hun pensioen. Actief blijven houdt ook je brein gezond.”