Dit is onze zomer nieuwsblog van maandag 19 augustus 2019
‘Vergrijzing wordt nogal overdreven’
De vergrijzing in Nederland is een veel minder groot probleem dan wordt gedacht. Zelfs op de top van de vergrijzing is het aantal mensen dat niet zelf een inkomen verwerft en dus afhankelijk is nog altijd minder groot dan in het verleden. Dat stelt volgens De Gelderlander hoogleraar Theo Engelen, voormalig rector magnificus van de Radboud Universiteit, die momenteel historisch onderzoek doet naar de ontwikkeling van de bevolking.
‘Rijke oudere hoeft geen hogere AOW’
Als de pensioenen omlaaggaan, moet de overheid dan ter compensatie de AOW verhogen? Zo’n generieke maatregel is geen goed idee, aldus een commentaar van Trouw. “Daarvan zou iedereen profiteren, ongeacht of zijn pensioenfonds wel of niet moet korten, en in welke mate. En ongeacht of zo’n korting wel of niet een probleem is. Voor mensen met een heel laag pensioen kan het er flink inhakken, maar er zijn ook heel veel welgestelde of zelfs vermogende senioren die een eventuele korting makkelijk zelf kunnen opvangen.”
Bridgen tegen eenzaamheid
De Nederlandse BridgeBond roept de bridgeclubs op om samen met gemeenten in actie te komen tegen eenzaamheid onder ouderen. Het handvat daarvoor is het programma Denken en Doen van de bond dat aansluit op initiatieven van het kabinet zoals het programma Een tegen Eenzaamheid en het Nationaal Sportakkoord. “Gemeenten zouden onze acties moeten opnemen in het welzijnsbeleid”, zegen ze in Twente, zo is te lezen in dagblad Tubantia. Hoogeveen heeft dat al gedaan, met succes.
Geweld en intimidatie thuiszorgbedrijven
Inspecteurs van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben volgens Trouw vaker te maken met intimidatie en bedreigingen als zij thuiszorgbedrijven bezoeken. De inspectie ziet meer ‘mensen die niet de thuiszorg in gaan om echt zorg te verlenen, maar alleen om zoveel mogelijk geld te verdienen’. Een probleem bij het toezicht is dat iedereen een zorgbedrijf kan oprichten, zonder dat de inspectie daar weet van heeft.
Ouderen gratis met de bus
Sinds Beter voor Dordt in het college zit heeft Dordrecht gratis busvervoer voor ouderen. De belastingbetaler in Dordt kost dit ongeveer zeven ton per jaar. In een column in AD De Dordtenaar wordt opgemerkt dat het niet zo’n gek idee zou zijn als de Drechtstedengemeenten in de nabije toekomst proberen één gezamenlijke ‘seniorendeal’ met Qbuzz te sluiten.
‘Zo bereikt u senioren’
Carmen van Andel, projectmanager van Langer Thuis in Huis, een online contentplatform voor senioren die langer in hun eigen huis willen blijven wonen, geeft in Briskmagazine (internetmagazine voor ondernemers) drie tips om die senioren te bereiken: 1. Onderscheid verschillende generaties; 2. Besef dat senioren meer levenservaring hebben; 3. Speel in op emoties. “Ga uit van het positieve, echter, wees realistisch en boven alles eerlijk. Daar wint u klanten mee.”
Rugpijn als verdienmodel
Waar de medische wetenschap nauwelijks een oplossing heeft voor chronische rugpijn, verkopen bedrijven talloze hulpmiddelen die beloven je houding te verbeteren en pijn te verlichten, aldus de NOS. De prijzen variëren van 20 tot zo’n 90 euro. De technieken zijn al jaren in omloop, maar worden op sociale media gericht in de markt gezet.
Circus in de Zorg
Stichting Sociaal Huis Oisterwijk nodigt inwoners uit voor Circus in de Zorg, aldus Oisterwijks Nieuws. “Circus in de Zorg is een interactieve voorstelling met clowns, circusartiesten en kleine dieren. Circus in de Zorg biedt een moment van welkome afleiding en plezier aan kwetsbare ouderen, mensen met een beperking en kwetsbare jongeren.”
Langer en gezonder leven met prepensioen?
De berekening dat mensen gezonder ouder worden en later met pensioen kunnen, is gebaseerd op de mensen die met prepensioen zijn gegaan, schrijft een lezer van de Telegraaf. “Díé groep zal langer en gezonder leven.”
Kortere levensverwachting, eerder pensioen’
Door ontwikkelingen in de biotechnologie kunnen we steeds beter iemands levensverwachting voorspellen, schrijft Sjaak Zonneveld (directeur van BrightPensioen) in Het Financieele Dagblad. “Door op een individuele manier naar de levensverwachting te kijken, kunnen mensen met een kortere levensverwachting – zoals lager opgeleiden – wél eerder met pensioen. Dat is wél solidair.”