Dit is onze zomer nieuwsblog van maandag 12 augustus 2019
Zeventigplussers helpen mee in thuiszorg
Zorgorganisatie Proteion heeft volgens dagblad De Limburger voor het eerst deze zomer gepensioneerde medewerkers ingezet in de thuiszorg. Het gaat om zestig- en zeventigplussers die verpleegkundige waren maar nu als verzorgende aan de slag zijn. krijgen een nulurencontract en kunnen zelf aangeven hoeveel ze willen werken. Sommigen willen twee, andere bijvoorbeeld drie dagdelen per week.
Niet de luxe om met pensioen te gaan
Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld: na een leven lang werken kun je met pensioen. Maar voor een kleine 300.000 Nederlanders gaat dat niet op: zij werken door. Soms doen ze dit omdat het fijn is, maar soms ook uit pure financiële nood. Nieuwsuur sprak met vijf mensen die doorwerken.
Zeikerige zestigers
‘Een beetje suf stel op van die veel te degelijke babyboomerfietsen’ naderde een ambulance en de man op de fiets zei tegen de chauffeur: ”Je staat in de weg lul.” Youp van ’t Hek schrijft erover in zijn column in NRC. Hij dacht dat het altijd hooliganachtige aso’s zijn die het ambulancepersoneel hinderen hun werk te doen. “Maar ik denk nooit aan zeikerige zestigers in een aangeharkt, lommerrijk dorp waar behalve wat gedoe rond hun moddervette pensioentjes verder nooit iets gebeurt. Maar nu was ik zelf getuige van dit suffe echtpaar dat er naast elkaar fietsend gemakkelijk langs had gekund.”
Jarenlang geschuif met thuiszorggeld
Bij Privazorg is meer mis dan in juni naar buiten kwam, schrijft Trouw. De miljoenen euro’s die ze aan het zicht wilden onttrekken, passen in een patroon van jarenlang geschuif met geld. De krant beschrijft hoe de top van een thuiszorgbedrijf met behulp van de accountant creatief gebruikmaakte van de regels. Maar ook: hoe toezichthouders ernaar keken en niets deden. Van miljoenen euro’s is het spoor niet meer te volgen. Het bedrijf staat op omvallen.
Ons Dorp in Nieuw-Zeeland
Nederlandse migranten in Nieuw-Zeeland hebben een oplossing gevonden voor eenzaamheid onder ouderen. Ze wonen in ‘Ons Dorp’. Het succes is zo groot dat er een wachtlijst is, schrijft NRC. Bijna honderd zelfstandige woningen, een verzorgingscentrum en een recreatiecentrum vormen samen dit dorp. Het idee ontstond in 1977, toen de eerste Nederlanders die in de jaren vijftig naar Nieuw-Zeeland waren vertrokken de pensioengerechtigde leeftijd bereikten.
Notaris geeft uitleg
Nog nooit stelden zoveel mensen een testament op. Vooral ouderen staan massaal op de stoep van de notaris. En daarmee roept het volgens dagblad de Stentor de vraag op: kunnen ouderen met gebreken nog zelf beslissen over de erfenis? Notaris en poortwachter Eric Feijen uit Heerde schetst in een video de moeilijkheid bij de laatste wil: “Ik had eens iemand waar weinig mee aan de hand leek, maar die na afloop ineens zei: ‘Dag dominee!”
Pensioenkorting komt eraan
De financiële situatie van pensioenfondsen wordt alsmaar slechter. Daardoor dreigen er eind dit jaar voor miljoenen mensen kortingen. Hoe hard hakken die verlagingen er bij jou in? De Telegraaf geeft uitleg.
Memoriespel met familiefoto’s
Kunnen digitale spelletjes iets doen tegen eenzaamheid bij ouderen? Dat zoeken Radboudumc, uitvaartverzorger Dela en stichting Games for Health samen uit. De Gelderlander bericht hierover. Onder leiding van klinisch geriater en professor Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc wordt een digitale speelomgeving ontwikkeld waar ouderen en kinderen elkaar kunnen ontmoeten om samen te gamen. Er zijn al verzoekjes binnengekomen voor een memoriespel met familiefoto’s.
Drie speerpunten Nijkerk
Meerdere partijen binnen de gemeente Nijkerk hebben een intentieverklaring ondertekend om kwetsbare ouderen betere zorg en ondersteuning te bieden, meldt Stad Nijkerk. De komende drie jaar wordt ingezet op drie speerpunten. Het gaat om dementie, samenwerking en de overgang tussen thuis wonen en verblijven met zorg in bijvoorbeeld een verpleeghuis.
Knarrenhof in Noordenveld
In de gemeente Noordenveld is een groep ouderen actief die zich sterk maakt voor een Knarrenhof, meldt het Roder Journaal. De bedoeling is dat er 30 tot 40 grondgebonden woningen worden gerealiseerd. Het liefst in de vorm van een hof met een gemeenschappelijke binnentuin.