Zou niet elke erfenis moeten weggeschonken?
Een erfenis zou je kunnen omschrijven als diefstal van de egalitaire samenleving, net als belastingontwijking. Dat schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant.
“Alleen: ze zijn allebei niet strafbaar. Want bijna niemand wil een 100 procent egalitaire samenleving, waarbij de kinderen van een ander net zo worden gekoesterd als de eigen kinderen.
Vorige week maakte de 31-jarige Oostenrijkse Marlene Engelhorn bekend dat ze een nalatenschap van 25 miljoen euro van haar grootmoeder weggeeft, omdat ze van mening is dat ze er geen recht op heeft. ‘Ik heb een fortuin geërfd zonder dat ik er iets voor hoefde te doen’, zei de telg uit de familie van het Duitse concern BASF.
Herinvesteren in nieuwe heupen
Een erfbelasting van 90 of zelfs 100 procent zou juist grote economische voordelen hebben, beschrijft de columnist van de Volkskrant: Het zou mensen op hoge leeftijd dwingen hun eigendommen, zoals huizen, te verkopen en het geld te herinvesteren in nieuwe heupen en hartkleppen. “Dat lost twee problemen op: de betaalbaarheid van de zorg en de woningnood onder jongeren. Het zou ouderen ook minder stress opleveren, omdat ze zich niet meer druk hoeven te maken over het lage rendement op spaargeld of de daling van de huizenprijzen.”
Oorzaak familievetes
En het zou ruzies voorkomen, zo merkt De Waard in de Volkskrant op: Het mislopen van erfenissen is de grootste oorzaak van eindeloze familievetes. De steenrijke Amerikaanse spoorwegmagnaat William Vanderbilt zei vlak voor zijn dood: ‘Geërfde rijkdom is het grootste obstakel voor menselijk geluk. Het maakt een einde aan ambities als cocaïne aan moraal.’
“Rijkeluiskindjes maken zogezegd meer stuk dan dat ze opbouwen. Marlene Engelhorn zei: ‘Ik zie het feit dat daar niets tegen wordt gedaan als het falen van de politiek.’ “Maar die kan niet afdwingen wat het electoraat niet wil.”