Vuist tegen financiële uitbuiting
De Brabantse Wal bindt de strijd aan met ouderenmishandeling. Vooral financieel misbruik van ouderen komt regelmatig voor. Door samen te werken met diverse partijen willen de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht volgens dagblad BN De Stem de financiële veiligheid van ouderen verbeteren.
Ouderenmishandeling is landelijk een omvangrijk probleem, omgeven met schaamte. Het wordt vaak verzwegen door de betrokkenen zelf en mede daardoor niet opgemerkt door de omgeving. “Het gaat vaak om kwetsbare, hulpbehoevende ouderen. Als daar dan misbruik van gemaakt wordt, door bijvoorbeeld de bekende babbeltrucs aan de deur, is dat extra schrijnend”, zegt burgemeester Margo Mulder van Bergen op Zoom in BN De Stem.
De schaamte is enorm
Ouderen worden geacht steeds langer thuis te wonen. Eenzaamheid, ziekte en hulpbehoevendheid maken hen kwetsbaar. Als zorgen voor zichzelf moeilijker wordt, zijn ze afhankelijk van familie, vrienden of bekenden. Deze afhankelijke en kwetsbare relatie kan door allerlei factoren, zoals onkunde, onmacht of onwetendheid, uit balans raken, waardoor het risico op ouderenmishandeling toeneemt. “Het is een groeiend probleem, erkent Mulder. “De schaamte onder ouderen is enorm, waardoor ze vaak niets zeggen.”
Veelzijdig probleem
Financiële uitbuiting en ‘ontspoorde mantelzorg’ zijn de belangrijkste thema’s waar Bergen op Zoom zich lokaal op richt. Financieel misbruik is een van de meest voorkomende vormen van ouderenmishandeling. Het is een veelzijdig probleem, waarbij de oplossing vraagt om maatwerk en dus samenwerking. Daarom hebben de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen het initiatief genomen voor de oprichting van een Alliantie (Financieel) Veilig Ouder Worden. Het doel is om de bewustwording over het bestaan van ouderenmishandeling te vergroten onder inwoners, mantelzorgers, professionals en vrijwilligers die met ouderen werken.