Veel angst om in de schulden te raken
Vereniging Humanitas zag volgens Het Parool het aantal hulpaanvragen bij financiële problemen bijna nergens in het land zo hard stijgen als in Amsterdam en Diemen.
Naast alle doelgroepen die Humanitas in dit project gewend is om te begeleiden, vielen er twee groepen op in de nieuwe aanwas: ouderen en gezinnen.
Gebrek aan digitale vaardigheden
Bij de ouderen speelt volgens Alexander Regeling, projectcoördinator Thuisadministratie in Amsterdam-Noord en Centrum, het gebrek aan digitale vaardigheden een rol. “Als vrijwilliger ondersteun ik zelf een alleenstaande vrouw van 87 jaar. Als ik daar kom, dan is het gewoon koud in huis. Ik zeg dan: ‘Lieverd, zet die verwarming alsjeblieft aan’. Maar ze zet hem juist laag, omdat ze bang is om in de schulden te raken en om vervolgens haar huis kwijt te raken. Dat is echt iets wat we vaker horen: ouderen horen allemaal op het nieuws rampverhalen over stijgende energieprijzen en daar gaan ze, uit angst om schulden te maken, naar handelen.”
Voor veel ouderen niet te volgen
Want wat het per individu betekent en hoe de rekening uitpakt, bijvoorbeeld door de invloed van het energieplafond, dat is voor mensen die niet digitaal behendig zijn, niet te overzien, zegt Regeling in Het Parool. “Je moet inloggen, er zijn apps en als je daar uiteindelijk inzit, dan moet je gaan rekenen met kilowattuur. Ik snap wel dat dit voor veel ouderen niet te volgen is. Toch vinden mensen het moeilijk om hierbij hulp te vragen bij familie – als die er al is. Er is veel schaamte.” Niet dat Regeling veel ouderen ziet met hoge schulden. “Het zijn toch vooral de wat jongere generaties die gewend zijn om bijvoorbeeld een telefoon op afbetaling te kopen.”