Behoefte aan Seniorenombudsman
Nederland kent nog geen Seniorenombudsman, maar heeft daar wel behoefte aan, vindt Senioren Netwerk Nederland. Ouderen die zich inzetten als vrijwilliger of mantelzorger ervaren namelijk vaak een kloof met de overheid. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen staat volgens het netwerk positief tegenover het idee voor een Seniorenombudsman.
Kloof met de overheid
“Heel veel senioren leveren als mantelzorger of als vrijwilliger een vitale maatschappelijke bijdrage”, stelt Leo Bisschops, voorzitter van KBO-Brabant, namens het netwerk. “Op veel terreinen ervaren zij een kloof met de overheid. Verschraling van de zorg in combinatie met een vergrijzende samenleving maken het probleem groter. Daarom zou er, naast een ombudsman voor kinderen en voor veteranen, ook een ombudsman voor senioren moeten komen.”
Ook niet-overheidsorganisaties
Reinier van Zutphen reageert positief op de roep om een Seniorenombudsman. “Over zo’n ombudsfunctie wil ik zeker meedenken”, zegt hij toe, aldus het netwerk. “Een Seniorenombudsman hoort dan thuis onder ons instituut Nationale ombudsman, en moet zich ook bezighouden met vragen en klachten over niet-overheidsorganisaties.” Van Zutphen kan zich als Nationale ombudsman niet buigen over klachten of problemen bij organisaties buiten de overheid, de Veteranen- en Kinderombudsman kunnen dat wel. “Dat zou voor de Seniorenombudsman ook belangrijk zijn”, vindt Van Zutphen.
Oudere vrijwilligers
Nederland telt liefst drie miljoen oudere vrijwilligers. Binnen de KBO-bonden in het Senioren Netwerk Nederland zijn onder meer duizenden vrijwillige belastinginvullers, Wmo-cliëntondersteuners, thuisadministrateurs en ouderenadviseurs actief. “Onze vrijwilligers staan dicht bij generatiegenoten en horen en zien vaak veel meer dan ambtenaren”, vertelt Leo Bisschops. “Maar het lijkt wel alsof de overheid niet geïnteresseerd is in hun signalen. Met een toegankelijke Seniorenombudsman kan er beter naar hen geluisterd worden.”