Het gaat ook om de kwaliteit van leven
Zorgen voor een partner of ouder met dementie is zwaar. Groningse gemeenten springen in de bres voor de mantelzorgers in de provincie.
Een goede en zinvolle dagbesteding helpt zowel ouderen als hun mantelzorgers, zegt Stichting Kwartier Zorg & Welzijn in de gemeente Midden-Groningen in het Dagblad van het Noorden.
Nog altijd taboe
Thuiszorg biedt weliswaar een vangnet als zelfstandig wonen lastiger wordt, maar daar ligt de focus op wat noodzakelijk is. “Het gaat ook om de kwaliteit van leven. Wat maakt dat een dag een fijne dag is?” Vooral bij ouderen die zelf hun dementerende partner verzorgen, is er veel ontkenning en schaamte, aldus de twee projectleiders in het Dagblad van het Noorden. “Er rust toch nog altijd een taboe op dementie. En zorgende partners hebben de neiging zich te overschatten: ze blijven de problemen verstoppen tot het ze echt boven het hoofd groeit. Dat is niet goed voor henzelf, maar ook niet voor hun partner.”
Gemeente-dekkend hulpaanbod
Om de doelgroep scherper in beeld te krijgen voor hun gemeente en tegelijkertijd boven water te krijgen wat thuiswonende ouderen met dementie én hun verzorgende kinderen en partners nodig hebben, zoeken twee projectleiders van Kwartier Zorg & Welzijn de komende maanden contact met zoveel mogelijk betrokkenen. Uiteindelijk moet dat leiden tot een overzichtelijk en gemeente-dekkend hulpaanbod. “Niet alleen bij de reguliere zorg, maar ook in het ‘normale’ verenigingsleven.”
Verenigingen met raad en daad bijstaan
Kwartier Zorg & Welzijn wil clubs met raad en daad bijstaan om meer ‘dementievriendelijke’ activiteiten op te zetten, is te lezen in Dagblad van het Noorden. “ Een middagje biljarten of jeu-de-boulen bijvoorbeeld, zou voor veel ouderen uit de doelgroep een welkom rustpunt in de week zijn. Maar zulke clubjes zijn daar niet op toegerust. Die willen we helpen omgaan met bijvoorbeeld incontinentie of ouderen die weglopen of verward gedrag vertonen.”