Constant nieuwe babbeltrucs
Nepagenten proberen steeds vaker ouderen op te lichten: vorig jaar achtduizend keer. De Volkskrant beschrijft hoe in Ede senioren via een cursus worden gewaarschuwd voor de babbeltrucs. ‘Ouderen zijn vaak goed van vertrouwen, zo zijn ze opgevoed.’
Via een babbeltruc proberen oplichters met smoesjes mensen te beroven. Het is geen onbekend fenomeen, toch trappen mensen er vaak in. Volgens de cursusleider komt dat omdat de babbeltrucs constant veranderen, aldus de Volkskrant. ‘Ik kan vanmiddag de nieuwste babbeltruc vertellen en morgen is er weer iets anders bedacht.’
Nepagent populairste truc
De populairste truc van het moment is die van de nepagent. Verdachten doen zich voor als agent om zo met name ouderen op te lichten. De politie heeft in 2024 meer dan achtduizend incidenten geregistreerd met nepagenten. Een jaar eerder werden er nog 544 incidenten gemeld bij de politie. Lang niet altijd worden de nep-politieagenten door de echte politie ingerekend, afgelopen jaar waren er 357 aanhoudingen.
Onderbuikgevoelmoment
Aan de hand van drie video’s in de stijl van Opsporing Verzocht worden babbeltrucs gereconstrueerd, beschrijft de Volkskrant. Na het bekijken van een video stellen de cursusleiders de vraag op welk moment in het filmpje het ‘onderbuikgevoelmoment’ zat bij de senioren. Er worden daarna tips gegeven over veiligheid aan de deur, veilig pinnen en over online veiligheid.
Mensen deugen soms niet
Spoofing (waarbij een oplichter zich voordoet als bankmedewerker) is helaas dagelijkse realiteit. In 2023 kregen tien miljoen 15-plussers in Nederland te maken met oplichters die zich voordeden als iemand anders. Voor 107 duizend personen liep dat slecht af: zij werden misleid en leden financiële schade, blijkt uit cijfers van het CBS. De totale schade die werd veroorzaakt door bankspoofing, waarbij de oplichter zich voordoet als medewerker van de bank, was dat jaar 140 miljoen euro. De hoofdboodschap van de cursus is volgens de Volkskrant: ‘aan de voorkant’ al nee zeggen. De deur niet opendoen. Mensen deugen soms niet, ook keurig ogende mensen.