Chinese ouderen verslingerd aan smartphone

Een groeiende groep Chinese ouderen is volgens de Telegraaf niet van hun telefoon af te slaan. Volgens de kleinkinderen zijn hun opa’s en oma’s zelfs verslaafder dan zijzelf.

Een van de redenen is het feit dat na pensionering veel ouderen niet weten hoe ze hun vrije tijd moeten invullen. In China gaan vrouwen rond 55 jaar met pensioen en mannen op hun zestigste. Verder hadden zestigplussers de afgelopen jaren meer behoefte om met hun telefoon contact te zoeken. Tijdens de strenge Chinese coronalockdowns konden ze hun huis niet verlaten om naar buurtcentra te gaan of om op straat Mahjong te spelen.

Oplichting

Verslaafde ouderen worden geconfronteerd met meer problemen dan verslaafde jongeren, aldus de Telegraaf. Ze ervaren eerder klachten in rug en nek door het gebogen zitten over hun telefoon. Ook verslechtert hun zicht bij overmatig schermgebruik sneller dan bij jongere generaties. Bovendien vallen ouderen gemakkelijker ten prooi aan oplichters. Toen Tencent, het moederbedrijf van de populaire chatapp WeChat, een platform oprichtte om het oplichten van ouderen te bestrijden, kwamen er in een halfjaar 20.000 meldingen binnen van opgelichte ouderen.

Vergrijzing

De verwachting is volgens de Telegraaf dat de groep verslaafde Chinese ouderen ook in de nabije toekomst zal blijven groeien. China kampt met een snelle vergrijzing van de bevolking. Nu al zijn er 280 miljoen zestigplussers, dat is twintig procent van de gehele bevolking.