Beroofd door de ‘politie’

Jonge criminelen duperen met een nieuwe babbeltruc op nietsontziende wijze bejaarde mensen, aldus een reportage in de Telegraaf. Ze doen zich voor als agenten waarna de ouderen kostbaarheden afgeven. De nieuwe methode raast als een wervelwind door het land. Soms zijn er tientallen meldingen per dag. De politie spreekt van goed georganiseerde, zware misdaad.

Georganiseerde criminaliteit

Het gaat volgens de Telegraaf om ronduit schrijnende zaken. Babbeltrucs worden ze genoemd, maar het is een wat misleidende, zachte term voor deze nieuwe methode waarmee ouderen beroofd worden. Sybren van der Velden, landelijk projectleider babbeltrucs: “Het is een zeer professionele manier van georganiseerde criminaliteit. Er wordt niet zomaar lukraak aangebeld. Het zijn bendes die precies weten wie ze benaderen. Ze maken gebruik van gehackte, persoonlijke data van burgers om zo kennis te vergaren. Er zit een hele organisatie achter. Zoals je ook bij bankfraude veel ziet. Ze weten een hoop van je en zetten hun doelwitten enorm onder druk. Ook noemen ze vaak de naam van een wijkagent om vertrouwen te winnen.”

Woningoverval 2.0

De ‘nepagentmethode’ is volgens de Telegraaf een soort woningoverval 2.0. Met een lagere pakkans en lagere straffen omdat er geen sprake is van dreiging of geweld. “Veel personen die we kennen van overvallen zien we nu terug bij deze nieuwe vormen van criminaliteit”, zegt Van der Velde.

Nietsontziend en gewetenloos

Een rechercheur uit Rotterdam beschrijft in de Telegraaf de landelijk georganiseerde criminele groepen als meestal jong, tussen de 17 en 25 jaar, nietsontziend en gewetenloos. De criminelen weten enkele duizenden euro’s per dag buit te maken. “Ze hebben vaak geen normale baan: ze zoeken de hele dag door slachtoffers. Ze gebruiken prepaid telefoonnummers die ze de volgende dag weggooien. De enige manier om ze te pakken is bij een heterdaad of met behulp van videobeelden.” Volgens de politieman werken ze vaak met zijn vieren. “Je hebt de beller, de koeriers, de chauffeur en in aantal gevallen ook de pinner die met de pas de bankrekening leegplundert.”