Niet meer elk jaar keukentafelgesprek
Zeventigplussers in Simpelveld die via de gemeente huishoudelijke hulp krijgen, hoeven niet meer jaarlijks aan tafel met een zorgconsulent van de gemeente om hun situatie te beoordelen. Ze krijgen sinds kort een indicatie voor onbepaalde tijd, meldt dagblad de Limburger. Mede hierdoor is de wachttijd bij het zorgloket van de gemeente aanzienlijk geslonken.
Indicatie voor onbepaalde tijd
Voor veel mensen, zeker voor ouderen boven de zeventig, is het jaarlijkse keukentafelgesprek een spannend moment, vertelt wethouder Andrea Ernes in de Limburger. “Ze zijn hier vaak heel nerveus voor; bang dat ze in de toekomst geen hulp meer krijgen. Bij zeventigplussers is het nagenoeg nooit het geval dat er minder hulp nodig is, eerder meer. Daarom hebben we besloten om deze groep vanaf nu een indicatie voor onbepaalde tijd te geven.” De huishoudelijke hulp trekt voortaan samen met de manager bij de gemeente aan de bel als die inschatten dat er meer hulp nodig is
Wat betekent dit voor de mindset
MeanderGroep, een van de partijen die de huishoudelijke hulp namens de gemeente uitvoert, ziet volgens de Limburger de voordelen, maar plaatst ook een kanttekening bij de nieuwe aanpak. “De klant is verzekerd van ondersteuning zonder einddatum, hetgeen in de mindset lastig om te vormen kan zijn.” Verwacht wordt dat het lastiger wordt om met deze ouderen na te gaan wat ze met de inzet van hulpmiddelen wél nog zelfstandig in het huishouden kunnen doen.