Gezichten van dementie

De tentoonstelling ‘Gezichten van dementie’ in de bibliotheek in Zaandam en later in Volendam laat volgens NH Nieuws zien wat dementie met mensen doet. ”In de levensgrote geschilderde portretten zie je bijvoorbeeld de angst, het onzeker voelen en het wantrouwen”, zegt Mieke Hollander, voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Zaanstreek-Waterland.

‘Gezichten van dementie’ is een project van kunstenaar Herman van Hoogdalem en Journalist /voormalig nieuwslezer Gijs Wanders. Van Hoogdalem schilderde 2.40 meter hoge aquarellen van mensen met dementie. Voor hem is het een postuum eerbetoon aan zijn moeder die leed aan dementie. Wanders filmde en interviewde de partners en kinderen: wat doet de ziekte met hen? Tijdens het project werd ook zijn vader getroffen door de ziekte.

Het is en blijft zwaar

Alzheimer Nederland probeert zoveel mogelijk te helpen. Regionaal voorzitter Mieke Hollander zegt bij NH Nieuws: “We geven mensen handvaten. We geven trainingen. Hoe kun je het herkennen, ermee omgaan en kun je het beste ervan maken? Want het is en blijft een zwaar, vaak langdurig proces waarbij je steeds moeilijker contact maakt jouw naaste. Maar als er meer begrip is, word je ook minder snel boos. Zo houd je het misschien ook langer vol.”