Theaterstuk helpt omgaan met dementie
De rollercoaster aan emoties bij dementiezorg zet zowel zorgprofessionals als mantelzorgers onder druk. Om de wereld van dementie inzichtelijk en hanteerbaar te maken, is Dag Mama en Dag Mama 2 in het leven geroepen. Geen droge cursus, schrijft Zorgvisie, maar negentien jaar zorgervaring, tien jaar wetenschappelijk onderzoek en dertien jaar mantelzorg vervat in muziektheater. Na een zomerstop staat het gezelschap in september weer op de planken.
Families vallen uit elkaar
Het aantal mensen met dementie stijgt in 2040 explosief naar ruim een half miljoen. Tegelijkertijd nemen de werkdruk en personeelstekorten toe en komt er meer op het bordje van mantelzorgers. “Een op de drie families valt uit elkaar wanneer een naaste dementie krijgt door onderling onbegrip en issues uit het verleden. Terwijl je elkaar juist dan zo hard nodig hebt”, vertelt David Blom, psycholoog, traumaexpert en theatermaker, tegen Zorgvisie. Blom zag samen met zijn zus en ouderenpsycholoog Sarah Blom van dichtbij de heftige impact die de mantelzorg voor hun oma op hun moeder had.
Familiebanden onder druk
Vorig jaar lanceerde de familie Dag Mama 2, die een sprong van drie jaar in de tijd maakt. Moeder glijdt steeds verder weg in haar dementie. “De gedragingen, hallucinaties en agressies worden heftiger.” Hierdoor komen de familiebanden stevig onder druk te staan en is het een hele opgave voor de zorgmedewerker om uit de familievete te blijven. Zorgmedewerkers leren welke valkuilen ze kunnen vermijden en hoe ze neutraal kunnen blijven bij familieconflicten. “Als de handvatten goed worden toegepast, werken zorgmedewerkers aan de relatie met bewoners en familieleden en winnen ze tijd doordat het contact aanzienlijk verbetert.”