Familie moet zorg ouderen redden

De zorg voor ouderen in Limburg loopt binnen afzienbare tijd vast als mantelzorgers, familie en vrijwilligers niet snel meer zorgtaken op zich nemen. Toenemende vergrijzing en personeelstekort vragen om ingrijpen.

Die waarschuwing geven Limburgse zorgbestuurders af in gesprekken met De Limburger. “We stevenen in Nederland in de volle breedte af op een zorgcrisis”, stelt David Jongen van Zuyderland. Om daaraan toe te voegen ‘dat veel burgers geen benul hebben van de ernst van de situatie’.

Maatschappelijke discussie

Alle zorginstellingen die De Limburger sprak, proberen op hun eigen manier te voorkomen dat het stelsel binnen enkele jaren vastloopt. Eén sluitende oplossing is er niet. Organisaties hopen leegloop te voorkomen door medewerkers meer in de watten te leggen. Gepensioneerden wordt gevraagd langer door te werken. De grootste winst valt echter te behalen als mensen meer naar elkaar gaan omkijken, geven de zorgbestuurders aan. Ze roepen op tot een maatschappelijke discussie.

Mentaliteit moet veranderen

Belangrijkste insteek hiervan moet zijn dat mensen niet meer de zorg krijgen waar ze recht op hebben, maar de zorg die ze nodig hebben. Jack Janssen van Meander zegt in De Limburger: “Mensen doen in de zorg alsof ze op vakantie zijn in Turkije, met zo’n all-inclusivebandje om.” Die mentaliteit, dat eisende – dat moet veranderen, zeggen de zorgbestuurders. In de zomermaanden doen verpleeginstellingen wel meer een extra beroep op familieleden en vrijwilligers. Dat zal nu ook buiten de vakanties vaker en intensiever gebeuren.