Zorg belangrijkste verkiezingsthema
De zorg moet het belangrijkste thema zijn voor de komende verkiezingen. Meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) heeft gezondheidszorg in de top-3 van belangrijkste onderwerpen staan, zo blijkt volgens de Telegraaf uit een peiling van Kantar Public.
’Een opvallend hoog percentage’, vindt het onderzoeksbureau, zeker afgemeten aan de betrekkelijk bescheiden media-aandacht voor het onderwerp. Een strijdpunt in de campagne is het in elk geval nog niet. Bart Koenen van Kantar heeft zich verbaasd over de uitkomst, zegt hij in de Telegraaf. „Misschien is het nog een effect van de coronapandemie, toen we pijnlijk ervoeren hoe de zorg vastliep. Bovendien hebben we allemaal wel een oude opa, zieke tante of demente moeder die mantelzorg nodig heeft. De zorg gaat iedereen aan.”
Scherpe keuzes onvermijdelijk
Of kiezers over dit onderwerp een ’eerlijk verhaal’ willen horen van politici die ’nee’ verkopen, is de vraag, zegt Koenen. De jaarlijkse uitgaven aan de zorg nemen jaar op jaar toe en gaan richting de 100 miljard euro. Scherpe keuzes over wat niet meer kan, lijken onvermijdelijk. Toch is de zorg hét onderwerp waarvan het merendeel van de Nederlanders het liefste ziet dat het nieuwe kabinet erin investeert, aldus de Telegraaf.
Iedereen kent de verhalen
In een commentaar schrijft de Telegraaf dat enquête van de krant verrast , want in Den Haag was de zorg de afgelopen tijd niet het meest besproken thema: Maar de kwakkelende gezondheidszorg speelt wél in de samenleving. Iedereen kent verhalen uit eigen omgeving over wachtlijsten, geen plaats in het verpleeghuis of een tekort aan huisartsen.
Belangrijker dan linkse hobby’s
Uit de enquête blijkt dat bijna alle Nederlanders het nieuwe kabinet oproepen om meer te investeren in de gezondheidszorg. “Extra geld naar de zorg is belangrijker dan meer investeren in linkse hobby’s die nu veelal de boventoon voeren in Den Haag, zoals asiel en klimaat.”
Helder signaal
Maar met geld zijn de problemen niet opgelost, constateert de Telegraaf: Het gebrek aan personeel, de woningmarkt die niet aansluit bij de vergrijzing, de druk op mantelzorgers; ook dat zijn problemen die wachten op een oplossing. “Want het signaal van de samenleving is volstrekt helder: de zorg moet beter en de kiezer rekent erop dat de politiek die taak oppakt.”