Niet allemaal schaarste en achteruitgang

‘Eenvoudige’ ouderenzorg zal in de verdere toekomst wellicht niet collectief verzekerd zijn, en niet door professionals geleverd worden, aldus een commentaar in het Nederlands Dagblad.

Met technische hulpmiddelen, en met vrijwillige zorg en ondersteuning, kan een deel van de verschraling worden opgevangen. Dat hoeft zelfs niet allemaal als schaarste en achteruitgang te worden ervaren. Dagbesteding bijvoorbeeld is nu nog voor veel ouderen (vooral voor hun naasten en mantelzorgers) een onmisbare voorziening. Maar het leven wordt er niet slechter op wanneer de buurt, een sociaal netwerk of een woonvorm voor diverse generaties in die levensbehoefte gaat voorzien.”

Geen uitbuiting mantelzorger

Wil Nederland zich ontwikkelen tot een samenleving die op een natuurlijker manier voor ouderen zorgt, dan moet de overheid volgens het Nederlands Dagblad wel voorgaan in een mentaliteitsverandering. “Dan moet solidariteit prevaleren boven individuele welvaart. En dan moet de betaald-werk-dwang ruimte maken voor vrijwillige naastenliefde, zonder dat een enkele mantelzorger wordt uitgebuit.”