Toegang tot verpleeghuis nog ingewikkelder?

Niet meer in staat zijn om zelfstandig naar de wc te gaan, en toch géén toegang krijgen tot een plek in het verpleeghuis. De wachtlijsten voor verpleeghuizen zijn volgens Trouw momenteel zo lang, dat mensen die op papier in aanmerking komen voor een plek, in de praktijk toch geen kamer krijgen.

Harder achteruit

Dat is problematisch, zeggen deskundigen, want deze mensen krijgen nu vaak niet de juiste zorg: de thuiszorg kan niet vaak genoeg langskomen, of ze wonen in huizen die eigenlijk ontoegankelijk zijn voor mensen in rolstoelen of rollators. Daardoor gaan ouderen harder achteruit dan wanneer ze wel de juiste hulp zouden krijgen.

Tussen wal en schip

Gisteren zei de minister van langdurige zorg dat de overheid de crisis in de ouderenzorg niet gaat oplossen. We moeten meer voor elkaar gaan zorgen, zei Conny Helder in Trouw. Een van de dingen die ze laat onderzoeken is of het mogelijk is om ouderen ook op papier pas vanaf de zogenoemde zorgzwaarte-indicatie 5 (dat zijn mensen met zware dementie, die soms niet meer weten wie ze zelf zijn) toe te laten in het verpleeghuis. Daarnaast zou er dan beleid gemaakt kunnen worden voor de mensen die nu tussen wal en schip vallen.

Op andere manier helpen

Maar de vraag rijst of aangepast beleid wel de oplossing is voor deze groep mensen, of dat het kabinet, mocht deze regel doorgevoerd worden, hen in de steek laat. Volgens Bram Wouterse, universitair hoofddocent zorgeconomie aan de Erasmusuniversiteit, staan er nu bijna vijfduizend mensen met zzp 4 op een wachtlijst. Het kabinet kan bezuinigen door hun zorg niet meer vanuit een centrale wet te betalen, zegt hij in Trouw. “Maar dan moeten zij wel op een andere manier hulp krijgen.”

Baat bij structuur

Want deze ouderen hebben vaak meerdere ziektebeelden, denk aan vergevorderde parkinson, waarmee je op gezette afwisselende tijden medicijnen moet nemen. Vaak kunnen deze ouderen wel een uur of twee alleen blijven, maar niet veel langer – dan gaan ze dwalen, of vergeten ze hun geneesmiddelen. “Deze mensen hebben veel baat bij de structuur die ze in een verpleeghuis zouden krijgen”, legt specialist ouderengeneeskunde Jacqueline de Groot uit. “Het is een kwetsbare groep die op dit moment niet de zorg krijgt die ze nodig heeft. Deze ouderen zijn niet in staat om dat zelf te regelen. Dat is vooral erg voor de mensen die niet zoveel familie en vrienden hebben.”