Vergeten dat er al vijf miljoen mantelzorgers zijn?

De overheid gaat de crisis in de ouderenzorg niet oplossen, zei minister Conny Helder in Trouw. In elk geval niet alleen. Mensen moeten volgens haar nog meer voor elkaar gaan zorgen.

Experts zijn verbaasd over die uitspraak, aldus Trouw. Hoogleraar langdurige zorg Rick Kwekkeboom: “Het is een klap in het gezicht voor mantelzorgers”.

Geen baan waar je voor kiest

“Het lijkt alsof ze vergeet dat er al vijf miljoen mantelzorgers zijn”, zegt Esther Hendriks van MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Mantelzorgers geven gemiddeld zeven jaar zorg voordat een professional in beeld komt. Daar komt bij kijken dat het aantal mantelzorgers al jarenlang ongeveer gelijk blijft, blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. “Het is geen baan waar je op solliciteert, of waar je voor kiest”, zegt Hendriks. Het aantal mantelzorgers verhogen, dat gaat volgens haar niet zo makkelijk.

Als het echt niet anders kan

Rick Kwekkeboom voegt in Trouw toe dat de omvang van mantelzorg al vijf keer groter is dan de professionele zorg. “De meeste mensen doen pas een beroep op de professionele zorg als het echt niet anders kan.”

Druk alleen maar groter

Hendriks en Kwekkeboom vrezen dat de druk, die al hoog is voor mantelzorgers, alleen maar groter wordt. Één op de tien mantelzorgers is volgens Hendriks nu al overbelast. “Het is zwaar om iemand van wie je houdt af te zien takelen.” Daar komt bij kijken dat mantelzorgers ook andere dingen doen in hun leven, zoals werken. “We creëren zo een nieuw probleem, want de overbelaste mantelzorgers hebben ook zorg nodig.”

Kijk niet alleen naar financiële lasten

Ook dat zijn lasten voor de samenleving, zegt Hendriks. “De minister kijkt alleen naar financiële lasten. Ze heeft het niet over de mensen die ’s nachts wakker liggen, en vrezen voor de dag dat zij de zorg niet meer kunnen dragen.”

Oppositie verbaasd

Totaal onverantwoord, noemt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet in Trouw de plannen van het kabinet voor ouderenzorg.  “Het is helemaal niet zo dat alles van mij bij het oude moet blijven”, benadrukt Ellemeet. Maar ze maakt zich grote zorgen dat de zelfredzaamheid die dit kabinet verwacht van ouderen vooral ten koste zal gaan van de meest kwetsbare mensen. Ook SP en PVV hekelden gisteren bureaucratie in de zorg en wijzen op kleinschalige initiatieven die de zorg aan ouderen goedkoper zouden kunnen maken.