Dagenlang op badkamervloer na val

Een 19-jarige stagiaire van Sina (Samen is niet alleen) redde onlangs haar ‘maatje’: een alleenstaande vrouw van 74 jaar. Zij lag vermoedelijk al drie dagen op de badkamervloer.

Helaas is dit geen uitzondering, laat het OLVG in Het Parool weten. Bij dit ziekenhuis komt naar schatting elke week een patiënt binnen die na een val langere tijd, uren, maar soms wel dagen, thuis op de grond heeft gelegen voordat er hulp kwam. Bij Amsterdam UMC zien ze hetzelfde, zegt internist Prabath Nanayakkara. Hij publiceerde onlangs een onderzoek naar ouderen die op de spoedeisende hulp terechtkomen.

De cijfers van dit onderzoek zijn volgens Het Parool indrukwekkend: in 2019 kwamen er landelijk gemiddeld 2000 ouderen per dag op de spoedpost. Eerder al berekende VeiligheidNL dat er gemiddeld 288 ouderen per dag op de spoedeisende hulp belanden na een val – elke vijf minuten een. Daarmee is dit de grootste opname-oorzaak van ouderen.

Mensonterend

Dat er zoveel ouderen in het ziekenhuis belanden na een val, verbaast Nanayakkara niets. “Als iemand alleen woont, in gezondheid achteruitgaat en er is geen toezicht, dan hoeft er maar iets kleins te gebeuren en het gaat mis.” Onlangs had Nanayakkara een patiënt die thuis was gevallen en het lukte hem niet om op te staan. “Op handen en knieën heeft hij er uren over gedaan om bij zijn telefoon te komen. Hij had overal op zijn benen wonden en blauwe plekken. Daar is maar een woord voor: mensonterend.”

Omgevallen kast

Zo zijn er talloze verhalen, aldus Het Parool. Nooit zal Nanayakkara die 85-jarige vrouw vergeten die een boek wilde pakken en met boekenkast en al omviel. “Niemand weet precies hoelang, maar waarschijnlijk heeft ze twee of drie dagen onder die kast gelegen. De buurvrouw miste haar, vertrouwde het niet en heeft haar uiteindelijk gered.”