Pleidooi voor toeslag mantelzorgers

Mantelzorgers moeten een vaste toeslag krijgen voor de ondersteuning die ze bieden aan hulpbehoevende ouderen. Met deze financiële prikkel kan de kring van mantelzorgers groter worden gemaakt.

Dat betoogt Hans Hollanders, directeur van KBO Limburg, in een afscheidsinterview in De Limburger. Hij vindt dat de huidige vergoeding voor mantelzorgers veel te karig is.

Zo gaan we dat niet redden, hè

“De ene gemeente geeft 150 euro, de andere 250 euro. Soms alleen een cadeaubon. Of een dagje uit, een verwendag. Dan denk ik: wat is dat nou? Zo gaan we dat niet redden, hè. Als je meer te bieden hebt, is dat voor degene die mantelzorg geeft een stukje erkenning. En degene die mantelzorg ontvangt, kan wat makkelijker een beroep op de mantelzorger doen.”

Meer handen nodig

Hollanders pleit er in de Limburger voor een mantelzorgtoeslag in het leven te roepen. Hij wijst erop dat één op de vier mantelzorgers overbelast is en dat er meer handen nodig zijn.  “We moeten de kring mantelzorgers groter maken. Niet alleen partner, kinderen. Maar ook vrienden, buren. Maar dan moet je ook financieel iets voor hen regelen. De professionele zorg heeft te maken met krapte, dat probleem op de arbeidsmarkt is over vijf jaar niet opgelost.”

Noem het dan geen mantelzorg meer

Het Platform Mantelzorg Limburg (PML) is in de Limburger terughoudend over een vaste vergoeding voor mantelzorgers.  Een toeslag is prima, maar dan moet je het niet meer mantelzorg noemen”, vindt Frank Amory, bestuurslid van PML. “Mantelzorg kenmerkt zich juist door vrijwilligheid. Als je betaald wordt, kan al gauw de vraag komen: kom je morgen ook helpen? Dan kom je toch in gevaarlijk gebied.”