Weg met overbodig werk in wijkverpleging

In Bodegraven schaffen wijkverpleegkundigen van Vierstroom met de ‘Beter Laten Lijst’ allerlei handelingen af: die leken nuttig, maar kostten nodeloos tijd of waren zelfs schadelijk voor een patiënt.

Radboudumc en V&VN, de beroepsvereniging van zorgmedewerkers vernieuwden de lijst van vijf jaar geleden en breidde die uit tot 67 handelingen die je beter niet kunt doen, niet alleen voor de wijkverpleegkunde, maar ook voor bijvoorbeeld de verpleeghuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg. Daarmee besparen verpleegkundigen tijd en geld. De wijkverpleegkundigen in Bodegraven zijn er enthousiast over. “Het is zo’n eyeopener, een soort naslagwerk voor ons. Je bent je even een stuk bewuster. Doe ik deze handeling wel goed? Is het nodig?”

Geen steunkousenrondje meer

“Vijf jaar geleden hadden we nog ‘steunkousenrondjes. Dan ging je bij iedereen langs om de steunkousen aan te trekken. Nu doen mensen dat zelf, met een hulpmiddel.” De verpleegkundige loopt over van de voorbeelden, aldus Trouw, van het omhoog zetten van bedhekken tot het overmatig desinfecteren van je handen.

Vinkjes alleen als het nodig is

De belangrijkste weggelaten handeling is toch wel: vinkjes zetten. Bureaucratie. Invuloefeningen. “Wij deden het ook. Je vraagt het omdat het ‘moet’. Maar niemand wist van wie het dan moest. Iemand die een wond had, moest je tegelijk ook scannen op depressie, ondervoeding of incontinentie. Dat slaat nergens op natuurlijk! Maar het gebeurde wel. We hebben het bij Vierstroom gewoon afgeschaft.” Dat betekent volgens Trouw  overigens niet dat ze die lijstjes nooit afwerken. “Dat doen we wel, maar alleen als er signalen zijn of als je iets objectief wilt maken.”