Conny Helder heeft een brildagje

De veel te ver doorgevoerde en meteen al uit zijn verband rakende metafoor van dit Vragenuur is ‘oude schoenen’ versus ‘nieuwe schoenen’, in een debat over oude mensen. Aldus Aaf Brandt Corstius in de Volkskrant in een impressie uit de Tweede Kamer.

Minister Conny Helder wordt langdurig bevraagd over het nieuws dat zorgkantoren de toegang tot verpleeghuizen beperken. De vragen van Mohammed Mohandis (PvdA) gaan ook over wachtlijsten en het ontbreken van beleid van de minister. Althans, dat lijkt Mohandis te bedoelen als hij zijn schoenenmetafoor meteen aan het begin van de vragen aan de minister lanceert, noteert Brandt Corstius in de Volkskrant: ‘Het is het weggooien van je oude schoenen terwijl de nieuwe ooit worden aangeschaft of gerealiseerd.’

De draad kwijt

Brandt Corstius beschrijft een rommelig debatje: Waar ze het inmiddels over hebben, weet niemand meer. Conny Helder blijft zich verweren: ‘We zijn wel degelijk bezig om de oude schoenen op te bouwen, en moeten overschakelen naar de nieuwe schoenen.’ Het voltallige publiek is inmiddels de draad kwijt, en het lijkt alsof Mohandis en Helder het zelf ook zijn. Zijn de schoenen nou Conny Helders beleid? Of verpleeghuizen? Of de bejaarden zelf? Wachtlijsten? Zorgkantoren? En wat zijn oude schoenen? Oude verpleeghuizen?

Uitgebluste indruk

Hierna moment besluit niemand meer iets over schoenen te zeggen, maar mag Fleur Agema (PVV) een vraag stellen, die gewoon op de man speelt. ‘De minister maakt nogal een uitgebluste indruk’, zegt Agema. Helder: ‘Als ik een brildagje heb kan het zijn dat ik een uitgebluste indruk maak, maar dat is niet zo.’ Goed, concludeert Brandt Corstius in de Volkskrant:  Dit is nu voor eeuwig vastgelegd in de Handelingen van de Tweede Kamer. Als Conny Helder een brildagje heeft, kan ze een uitgebluste indruk maken. Maar dat is niet zo.