65-plussers hard nodig door personeelstekort
Werkgevers moeten het ouderen makkelijker maken na hun pensioen door te werken. Voer twee jaar à drie jaar vóór pensionering een ‘exitgesprek’ waarin de optie ‘doorwerken’ nadrukkelijk aan de orde komt, roept het UWV op in het AD.
Arbeidsmarktadviseur Saskia Grit van het UWV noemt het ‘eeuwig zonde’ dat bedrijven en instellingen ouderen aan het einde van hun loopbaan soms gewoon de deur uit laten lopen. “Veel werkgevers laten het nu op het pensioen aankomen zonder expliciet te bespreken of een werknemer nog een rol wil of kan spelen. Misschien wil iemand best door, of onder andere voorwaarden: minder uren, andere taken, andere functie. Dat kun je allemaal in zo’n ‘exitgesprek’ aankaarten.”
Veel sectoren met krapte
De doorwerkende pensionado is hard nodig om een deel van het personeelstekort op te vangen, zegt de UWV-adviseur in het AD. “We hebben in veel sectoren te maken met krapte. Die tekorten zullen door de vergrijzing verder oplopen.” Uit cijfers van het CBS blijkt dat doorwerken zeker geen zeldzaamheid meer is. Vorig jaar had 16,2 procent van de 65- tot 75- jarigen een betaalde baan, in 2003 was dat 5,5 procent. Het gaat om in totaal 314.000 65- tot 75-jarigen.
Stabielere groep dan jongeren
Kène Henkens, hoogleraar veroudering, pensioen en levensloop (UMCG), zegt in het AD best meer ouderen aan de slag willen, maar dat de sfeer ‘uitnodigender’ moet. “Belangrijk is dat de werknemer gevráágd wordt door te werken. Nu is het meestal de werknemer zelf die informeert of het kan.” Ook moeten werkgevers bereid zijn tot bij- of omscholing. Annet de Lange, hoogleraar duurzame inzetbaarheid (Open Universiteit), zegt: “Het vooroordeel is dat investeren in deze groep niet meer loont, terwijl deze groep vaak stabieler is dan jongeren die sneller van baan wisselen.”
Zijn we niet doorgeschoten?
De arbeidsmarktdeskundige van het UWV die grote beroepsgroepen aan het werk wil houden, gaat voorbij aan de mensen die dit niet meer kunnen, reageert AD-lezer Ruud de Kloe uit Hoogvliet. “Voor de gepensioneerden die doorwerken en in de artikelen aan het woord komen, is het mooi, maar vraag je dit aan werknemers in bijvoorbeeld de industrie, havens en bouw, dan kom je tot een andere conclusie. Ik werk in ploegendienst in de industrie en ben 63. Ik ga met plezier naar mijn werk, maar het is niet meer vol te houden om zonder paracetamol aan afsluiters in de Europoort te sleuren. Laten we ons eens afvragen of een serveerster van 67 jaar op het terras normaal is. Misschien zijn we wel doorgeschoten.”