Verwondingen verkeersslachtoffers onderschat
De traumachirurg Alexander Leijdesdorff van het Haaglanden Medisch Centrum heeft een missie: vermijdbaar letsel na verkeersongelukken voorkomen.
Voor zijn proefschrift, dat hij onlangs in Leiden verdedigde, onderzocht Leijdesdorff systematisch welk type verwondingen verkeersslachtoffers hebben en hoe dat verschilt tussen verkeersdeelnemers. Zijn bevindingen zijn volgens de Volkskrant een belangrijke pijler onder de landelijke helmplicht voor snorfietsers die op 1 januari inging.
Ouderen meer risico
De traumachirurg ontdekte onder meer dat 71 procent van de fietsers die na een ongeval overlijden in het ziekenhuis hoofdletsel heeft. Vooral ouderen en jongeren – vaak respectievelijk kwetsbaar en roekeloos – lopen meer risico.
Het gaat niet alleen om de helm
Het gaat Leijdesdorff niet alleen om die helm, benadrukt hij in de Volkskrant. ‘We realiseren ons ook te weinig dat er steeds meer kwetsbare verkeersdeelnemers bijkomen’, zegt hij als hij een hypermoderne traumakamer van het HMC Westeinde laat zien. In Nederland zijn elf van dit soort zogeheten level-1-centra met optimale traumazorg. Opvallend genoeg belanden zwaargewonde ouderen hier minder vaak dan jongeren, ontdekte Leijdesdorff.
Eerder naar level-1-ziekenhuis
Hoe dat komt? Leijdesdorff : ‘De ernst van hun verwondingen wordt denk ik vaker onderschat. Mensen nemen nu tot op hogere leeftijd deel aan het verkeer dan vroeger, dankzij medicijnen en bijvoorbeeld een elektrische fiets of scootmobiel. Het is fijn dat dat kan, maar het maakt ze ook kwetsbaar. Ze moeten daardoor eerder naar zo’n level-1-ziekenhuis dan we soms denken.”
Eerder complicaties
“Breek je bijvoorbeeld een been, dan kan iemand van mijn leeftijd daarmee prima terecht op de spoedeisende hulp van een doorsneeziekenhuis”, zegt de 40-jarige traumachirurg in de Volkskrant. “Maar bij een kwetsbare oudere leidt een breuk eerder tot complicaties, die krijgt er bijvoorbeeld sneller een levensbedreigende longontsteking bovenop. Hen wil je juist in een level-1-traumacentrum behandelen.” Daarmee wil de traumachirurg overigens niet zeggen dat ambulancepersoneel inschattingsfouten maakt. “Dat geldt ook voor zorgverleners in het ziekenhuis zoals ik.”