Voor niks bewegen en mediteren

Wat kunnen ouderen doen om hun brein gezond te houden? Een actieve leefstijl zorgt niet voor verbetering, zo blijkt.

Flink bewegen en genoeg ontspannen. Dat is goed voor het ouder wordende brein, zeggen veel hersenwetenschappers. Maar een studie onder 585 Amerikaanse 65-plussers vond volgens NRC geen bewijs dat het geheugen hierdoor beter blijft.

Wel lichamelijk fitter

Een uur mediteren per dag, 300 minuten per week bewegen of een combinatie daarvan leverde geen significant effect op. De studie verschijnt deze week in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA. Dat al dat bewegen en mediteren weinig deed, lag niet aan de inzet van de ouderen. Ze bleven hun oefeningen trouw doen en daar werd ook goed op toegezien. Bij de bewegingsgroep was bovendien te zien dat mensen lichamelijk fitter werden, aldus NRC.

Geheugentest niet beter

De onderzoekers spreken het vermoeden uit dat de deelnemers (gemiddelde leeftijd 71,5 jaar) misschien nog te gezond en actief waren om optimaal te profiteren van de interventies (bewegen en mindfulness). Anderzijds, zeggen ze, deden de mensen die er fysiek duidelijk op vooruitgingen het bij de geheugentesten niet beter dan de rest.

Gezondheid niet 100 procent maakbaar

In Nederland deed Sara Galle aan de Vrije Universiteit onderzoek naar het effect van (intensief) bewegen op cognitie. Zij zag alleen verbetering in een kleine subgroep die intensief bewoog. De uitkomsten van de Amerikaanse studie verbazen haar dan ook niet, zegt zij in NRC. Galle vindt het goed dat de Amerikaanse studie een geluid biedt tegenover het idee dat je gezond oud worden volledig zelf in de hand hebt. Een gezonde leefstijl is aan te raden, alleen al voor hart- en bloedvaten, maar gezondheid is niet 100 procent maakbaar. Dat laat deze studie goed zien.”