Bouwen, informeren en ontzorgen

Door woningbouw te versnellen, ouderen beter te informeren en ontzorgen in hun verhuizing en de leefomgeving te verbeteren wil het kabinet ouderen voorzien in passende woonruimte. Dit staat in het programma Wonen en Zorg voor Ouderen dat ministers De Jonge en Helder woensdag hebben gepresenteerd.

Verpleegzorg thuis

Het kabinet wil ouderen overhalen om te verhuizen naar kleinere woningen die beter aangepast zijn op hun leeftijd, merkt de NOS op. Daarvoor moeten er tot 2030 voor deze doelgroep 290.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het gaat om zogeheten ‘nultredenwoningen’ zonder drempels of trappen, seniorenhofjes met veel sociaal contact en woningen waar mensen met bijvoorbeeld dementie verpleegzorg kunnen krijgen.

Ouderen van morgen

De ‘ouderen van morgen’ zijn mensen die nu 65 jaar zijn. “Dit is een leeftijd waarop de meeste mensen vitaal zijn en een stap in hun wooncarrière kunnen maken. Het is tevens een leeftijd waarop het verstandig is na te denken over het wonen over tien of twintig jaar, wanneer de vitaliteit waarschijnlijk minder zal zijn”, aldus de beide minister volgens RTL Nieuws.

Seniorencoalitie twijfels over haalbaarheid

De Seniorencoalitie ziet het plan van het kabinet om 290.000 seniorenwoningen te bouwen als een stap in de goede richting. “De vraag is wel of de ambities haalbaar zijn, gezien onder meer de stikstofcrisis, het tekort aan personeel in de bouw, de stijgende bouwkosten en het tekort aan bouwlocaties. “ Volgens de Seniorencoalitie zijn op korte termijn al maatregelen nodig, “want de nood is hoog. Mensen gaan van crisisopvang naar crisisopvang”.

Bewegen en ontmoeten

Naast de bouw van de woningen zelf komt er ook aandacht voor de leefomgeving. Gemeenten moeten in hun plannen opnemen dat er voldoende voorzieningen in de buurt komen, zoals winkels, kappers en ontmoetingsplekken, meldt het FD uit de kabinetsplannen. De buurt moet ‘uitnodigen tot bewegen en ontmoeten’. Tot nu toe is daar volgens het FD weinig aandacht voor, laat onderzoek zien. Zo heeft maar iets meer dan een op de drie (35%) gemeenten oog voor ‘eenzaamheid en sociale netwerken’.

Samen oud worden aan een hofje

Dagblad Trouw bericht uit Zeewolde hoe een Knarrenhof ouderen kan verleiden hun vertrouwde huis te verlaten. Op het hoekhuis heeft de bewoner een naambordje geschroefd: ‘Het laatste huis’. Dat kon weleens waar blijken te zijn, want de 23 woningen aan dit hofje in Zeewolde, afgelopen zomer opgeleverd, zijn bedoeld voor ouderen. Ze zijn gebouwd rond een groot gemeenschappelijk grasveld dat later een echte tuin moet worden. De bedoeling is dat de ouderen er zelfstandig wonen, maar wel naar elkaar omkijken en elkaar helpen om prettig oud te worden. In het Hofhuys, de gemeenschappelijke ruimte van het hofje, staan vier koffiezetapparaten.

Verpleeghuis blijft nodig

Actiz, brancheorganisatie voor ouderenzorg, staat achter het idee dat ouderen langer thuis blijven wonen en daar zorg krijgen zolang het gaat. Maar de organisatie benadrukt in de Telegraaf dat ’er voor de meest kwetsbare ouderen een plek in een verpleeghuis beschikbaar moet blijven, ook als dat betekent dat er meer plekken nodig zijn dan waar het kabinet nu op inzet’. Het kabinet begint een informatiecampagne om ouderen te laten nadenken over ’het wonen van straks’. Brancheorganisatie Actiz juicht dit toe, maar tekent wel aan dat een aantal randvoorwaarden voor goede zorg aan huis nog ontbreekt. Zo wil zij ’meer duidelijkheid over het al dan niet doorgaan van bestaande bouwplannen’.

Thuisplusflat de toekomst?

Is de Rotterdamse ’thuisplusflat’ de toekomst? In zo’n thuisplusflat wonen ouderen zelfstandig, maar krijgen ze wel ondersteuning, bericht EenVandaag. Het gaat in IJsselmonde om twee grote flatgebouwen uit de jaren zestig van de vorige eeuw, die verbonden worden door een gemeenschappelijke ruimte op de parterre. Mensen wonen hier zelfstandig in hun eigen huurwoning, en kijken om naar hun buren, die ook op leeftijd zijn.