Ruim baan voor (pre)mantelzorgwoning
Tijdelijk een woning erbij in de tuin voor eventuele mantelzorg in de toekomst: een groeiend aantal Limburgse gemeenten zet de deur hiervoor wagenwijd open.
Het verlicht de zorgdruk én de woningnood, aldus dagblad De Limburger.
Geen ingewikkelde procedures
Tijdelijke een huisje in je achtertuin zetten, zodat je mantelzorger alvast dichtbij kan komen wonen, in de hoofdwoning bijvoorbeeld, ook als je zijn mantelzorg nog lang niet nodig hebt. En dat allemaal zonder lange, dure en ingewikkelde procedures bij de gemeente. Het kan op steeds meer plekken in Limburg.
Nieuwe koers
Horst aan de Maas, Roerdalen, Peel en Maas, Venlo en Beekdaelen zijn voorbeelden van gemeenten die al beleid hanteren voor tijdelijke woonruimte voor mantelzorg van later. Voor zogeheten pre-mantelzorgwoningen dus. Die gemeenten zijn een nieuwe koers gaan varen, omdat ze denken dat de vergrijzing nu echt toeslaat.
Vergunning voor tien jaar
De regels voor pre-mantelzorgwoningen vertonen in de genoemde gemeenten grote gelijkenis. Het gaat bijvoorbeeld om een vergunning voor tien jaar, echt tijdelijk dus. Als de mantelzorg eindigt, moet de zorgwoning worden weggehaald. En er moet bijvoorbeeld een aantoonbare sociale of familiaire band bestaan tussen de hoofdbewoners en de mensen die in de achtertuin komen wonen.
Nu voorsorteren, niet wachten
Voor wethouder Roy Bouten van Horst aan de Maas staat mantelzorg aan de basis van een nieuw zorgsysteem, aldus De Limburger: “Mensen willen in hun eigen omgeving oud worden en niet in een verzorgingstehuis, wat trouwens ook steeds moeilijker wordt. Want de professionals van nu gaan met pensioen. Over tien jaar ziet ons zorgsysteem er compleet anders uit. Daar moeten we nu op voorsorteren. Niet wachten.”
Gemeente ruimhartig
Wethouder Anget Mestrom van Peel en Maas zegt: “Mensen wonen vaak op prachtige plekken, die willen daar niet weg. Voorheen waren we kritisch over zorgwoningen, nu ruimhartig. En we hebben bij ons geen afvinklijstjes of strikte regels. We gaan diepgaand in gesprek met mensen. Dan kom je er wel achter wie écht voor elkaar wil zorgen.”
Groeiend fenomeen
De Vereniging Eigen Huis (VEH) bestempelt in De Limburger mantelzorgwoningen als “een populair, groeiend fenomeen” en voorziet hetzelfde succes voor de pre-variant. “Gemeenten deden er aanvankelijk moeilijk over”, meldt zegsman Hans André de la Porte. “Het was nieuw en onbekend. Die problemen lijken nu verholpen.” De VEH juicht pre-mantelzorgwoningen toe. “Heel legitiem, humaan, sociaal en prettig. Het zorgt ervoor dat gemeenten straks niet kampen met tekorten aan professionele thuiszorg.”