Vechten voor de erfenis

Het is een nachtmerrie voor ieder kind, als een bejaarde ouder gaat samenwonen met een nieuwe partner die later alle bankrekeningen blijkt leeg te trekken.

Het overkwam volgens de Telegraaf de twee kinderen van een dementerende 90-jarige man die een paar maanden voor zijn overlijden met zijn nieuwe vlam een afspraak bij de bank had gemaakt. Gevolg: de erfenis van ruim drie ton stond buiten het bereik van de kinderen, op de rekening van hun nieuwe stiefmoeder.

Financieel familiedrama

De uitspraak van klachteninstituut Kifid – over de vraag wie opdraait voor de kosten van de ’langdurige en omvangrijke’ juridische procedure over de erfenis – leest volgens de krant als een financieel familiedrama. Na twee juridische procedures haalden de kinderen dan toch hun recht: de partner moest alle euro’s terugbetalen aan de wettelijke erfgenamen.

Advocaatkosten

Zoon en dochter wilden ook een vergoeding voor alle advocaatkosten die ze nodig hadden gehad om de partner terug te fluiten. Die kosten waren opgelopen tot bijna €75.000 en werden gevorderd bij de bank van de vader. De zoon en dochter stelden namelijk dat de bank haar zorgplicht had geschonden.

Bank niet verantwoordelijk

De overigens niet-bindende uitspraak van het Kifid is dat de bank hier geen verantwoordelijkheid in heeft. Volgens de bank had de vader de machtiging bij zijn volle verstand overgedragen aan de partner. Dat er sprake was van dementie of andere klachten, was voor de bank niet duidelijk. En als dat in die tijd wel zo was, dan hadden de kinderen ervoor kunnen kiezen om de vader onder curatele of bewind kunnen te laten stellen.

Bank niet tekortgeschoten

De bank is verantwoordelijk voor het verlenen van betaaldiensten en hoeft niet op boekingen van de partner te letten noch op of een handtekening die erg goed lijkt, vervalst is, aldus de Telegraaf over de uitspraak van het Kifid. Dus: de bank is niet tekortgeschoten.