Winkels verliezen omzet door vergrijzing

Hoewel het aandeel 65-plussers in de komende tien jaar oploopt naar bijna een kwart van de bevolking, profiteert de retailsector niet van de vergrijzing.

Ouderen besteden hun geld namelijk liever aan weekendjes weg en vakanties dan aan winkelen, meldt de Leeuwarder Courant.

Minder bestedingsruimte

De vergrijzing gaat retailers in 2032 dan ook 2 procent aan omzet kosten, meldt ABN AMRO op basis van onderzoek door Q&A Insights & Consultancy onder ruim 3800 Nederlanders. Ook verwacht bijna de helft van de senioren over tien jaar minder bestedingsruimte te hebben. Dat geldt vooral voor 55- en 67-plussers. Naast het feit dat het inkomen van senioren daalt na de pensionering, hebben zij ook minder behoefte aan nieuwe spullen en geven zij daardoor minder uit aan spullen in winkels.

Nieuwe oudere digitaler

Het is volgens de bank opvallend dat negen op de tien huidige 67-plussers wel eens online winkelen, aldus de Leeuwarder Courant. Bovendien denkt bijna een kwart over tien jaar nog vaker online te kopen, zeker als het gaat om elektronica, sportartikelen en bij speciaalzaken. De ‘nieuwe oudere’ wordt dus digitaler. De meeste ouderen verwachten dan alleen meer te besteden in optiekwinkels, winkels voor hoorapparaten en persoonlijke verzorging.