Samen met ouderen buurten sterker maken

Voormalig zorgcentrum De Meermin in Edam heeft een nieuwe eigenaar.

Woningcorporatie Vestia heeft het complex verkocht aan de Wooncompagnie, meldt het Noordhollands Dagblad. Het is de bedoeling dat het verouderde pand tegen de vlakte gaat om plaats te maken voor een nieuw zorgcentrum, in samenwerking met de gemeente Edam-Volendam en De Zorgcirkel.

Mooie balans

Wooncompagnie denkt aan het realiseren van ‘een gemeenschapsvorm waar ouderen een prominent onderdeel van zijn’. “We hebben onze ouderen nodig, zodat we samen buurten sterker kunnen maken. Dit doen we graag door een gemeenschap te helpen creëren, waarbij jong en oud elkaar versterkt, maar ook woningzoekenden met de laagste inkomens én middeninkomens een thuis vinden. Dit zorgt voor een mooie balans.”

Goed nieuws

De Zorgcirkel, ook al beheerder van De Meermin, krijgt daarin een rol. De bestuursvoorzitter zegt in het Noordhollands Dagblad dat het een pijnlijke keuze was toen twee jaar geleden het verzorgingshuis werd ontruimd en de bewoners naar andere locaties werden overgebracht. “De locatie was te gedateerd geworden voor het bieden van passende zorg. Dat Wooncompagnie nu eigenaar is geworden en samen met alle betrokkenen bereid is om na te denken over de toekomstige invulling is echt goed nieuws.”

Vergrijzing opvangen

De wethouder verwacht dat de nieuwe Meermin een rol kan spelen om de vergrijzing in de gemeente Edam-Volendam op te vangen. “Op dit moment kunnen wij de groeiende groep ouderen in Edam onvoldoende faciliteren in hun woon-, welzijn- en zorgbehoefte.”