Uitrangeren 55-plussers kapitaalvernietiging

De krapte op de arbeidsmarkt breekt in 2022 alle records en toch staan talloze ervaren en werkwillige 55-plussers langs de kant.

Wat gaat hier mis? Lotte Brinkhof en Richard Ridderinkhof (onderzoekers Universiteit van Amsterdam) signaleren vooral veel misvattingen over de capaciteiten van oudere werknemers.

Ze komen er niet tussen

De arbeidsmarkt kampt met niet eerder vertoonde personeelstekorten. Toch staan 55.000 ervaren krachten ongewenst werkloos aan de kant. Deze 55-plussers popelen om aan de slag te gaan, ze solliciteren zich wezenloos, maar ze komen er niet tussen – ondanks de krapte staan ze buiten de arbeidsmarkt. Een netelige kwestie.

Misvattingen weerlegd

De misvattingen worden stuk voor stuk door feiten weerlegd. Het gaat dan om: minder efficiënt, minder energiek, minder flexibel, minder rendement, minder stressbestendig, overmatige ziektekosten. Niet één van die stereotypen over oudere werknemers houdt stand, beschrijven de beide wetenschappers in de Telegraaf.

Pluspunten onder ogen zien

Tijd om de pluspunten eens onder ogen te zien, aldus Brinkhof en Ridderrinkhof : 55-plussers vertonen minder verzuim en uitval door ongevallen. Ze brengen waardevolle ervaring en expertise, een rijper beoordelingsvermogen en een evenwichtiger kijk op de zaak. In plaats van jeugdige bewijsdrang zijn ze coöperatief en werken harmonieus samen. En diversiteit in leeftijd leidt tot optimaal teamresultaat.

Ongegronde aannames seniorisme

Hoewel de aannamen die ten grondslag liggen aan seniorisme – vooroordelen, stereotypen en discriminatie op grond van ouderdom – ongegrond blijken, schrijven de beide onderzoekers in de Telegraaf, bezondigen we er ons massaal aan, vaak zonder het te beseffen. “De gevolgen zijn best dramatisch – als je telkens merkt dat je er niet meer toe doet, ga je er vanzelf in geloven, met kwalijke gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid.”Het inschakelen van 55-plussers op de werkvloer vormt vooral een oplossing van problemen. “Zeker nu, met die record-arbeidskrapte.”