Grote fondsen geen volledige indexatie
De koopkracht van aanvullende pensioenen wordt dit jaar verder uitgehold.
Bestuurders en experts verwachten volgens de Telegraaf dat de grote pensioenfondsen de inflatie in Nederland niet volledig gaan compenseren.
Onvoldoende speelruimte
“Wij verwachten geen volledige indexatie bij veel grote fondsen”, zegt consultancybureau Aon. Volgens de laatste raming komt de gemiddelde prijsstijging dit jaar uit op 9,4 procent. Als pensioenfondsen zoveel indexatie zouden uitdelen, vrezen ze onvoldoende speelruimte te hebben in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel.
Technisch wel ruimte
De directeur van bouwfonds BpfBouw voorziet dat de meeste fondsen ’een potje op de balans’ willen hebben staan ’om eventuele klappen op te vangen’. Hij is ervan overtuigd dat de grote fondsen technisch de ruimte hebben om de inflatie te compenseren, maar is dat ook verstandig? “Het lijkt me sterk dat men 9 procent indexatie gaat geven”, meent een pensioenexpert bij adviesbureau Mercer.
Buffer achter de hand
De voorzitter van metaalfonds PME acht volgens de Telegraaf de kans klein dat de grote sectorfondsen inflatiecijfers van 8 of 9 procent gaan compenseren: “Mij lijkt dat bijna niet haalbaar.” Hij houdt liever een buffer achter de hand. “We staan voor een periode van grote onzekerheden.” Voorkomen moet worden “dat we straks alsnog de pensioenen weer zouden moeten verlagen. En je wilt gepensioneerden ook straks nog een perspectief op verhoging geven.”
Philips, ABN Amro, Rabo rijke fondsen
De fondsen van grote bedrijven als Philips, ABN Amro en Rabo hebben die soepeler regels helemaal niet nodig en zijn al volop gericht op de recente inflatiecijfers. De indexatie met ruim 6 procent bij de Rabo is berekend op basis van de gemiddelde prijsstijging van april 2021 tot april 2022, zo staat op de site van het pensioenfonds. “Philips, ABN Amro en Rabo hebben allemaal rijke fondsen”, zegt consultancybureau Aon in de Telegraaf.