Ouderen leren meer zelf te doen

De gemeente Moerdijk onderzoekt of de huishoudelijke hulp die mensen via de Wmo krijgen, in sommige gevallen kan worden afgebouwd.

Er wordt volgens dagblad BN De Stem, evenals in andere gemeenten in de regio, vanaf 1 oktober ingezet op twee zaken bij Wmo-cliënten: stabilisatie en ontwikkeling.

Gedragsproblemen

In het laatste geval wordt met een cliënt toegewerkt naar meer zelfredzaamheid, waardoor geen of minder huishoudelijke ondersteuning nodig is. Bij stabilisatie is sprake van langdurige behoefte aan hulp, omdat de cliënt zelf onmachtig is en er ook geen familie of bekenden zijn die kunnen helpen in de huishouding. Meer dan gemiddelde huishoudelijke hulp is er voortaan alleen nog voor mensen met gedragsproblemen.

Mensen in hun waarde laten

Is de nieuwe aanpak bedoeld om te bezuinigen? “Nee”, zegt wethouder Pauline Joosten in BN De Stem. De huidige contracten liepen af en de nieuwe contracten bieden een kans om de werkwijze te verbeteren. Beter kijken naar wat aansluit bij onze inwoners. Het gaat erom dat we graag willen dat als mensen nog iets zelf kunnen, ze dat ook zelf doen. We willen mensen in hun waarde laten.”

Budget onder druk, krappe arbeidsmarkt

De  toegenomen vraag legt wel een druk op het gemeentelijk budget, zegt de wethouder. “Gemeenten hebben de plicht om passende ondersteuning te leveren en daarom is het budget de afgelopen jaren ook steeds verhoogd. Niet alleen het budget staat onder druk, ook de krapte op de arbeidsmarkt is een zorg.”