Moeten ouderen zichzelf gaan redden?

Prof. Mirella Minkman, bestuursvoorzitter van kennisorganisatie Vilans, is voorstander van het nieuwe overheidsbeleid voor wonen, ondersteuning en zorg voor ouderen.

“Je kunt namelijk wel willen dat alles blijft zoals het nu is, maar dat is de ogen sluiten voor de realiteit”, schrijft zij in de Telegraaf.

Mantelzorg als buikpijnpunt

Minkman spreekt van een beleidsomslag die hard nodig is. Buikpijnpunt is voor haar wel “dat onze mantelzorgers en vrijwilligers niet overbelast raken. Mensen zijn tot veel bereid, maar de rek is niet oneindig. We zien nu al dat het vaak zwaar is. Alles wat digitalisering kan ondersteunen, moeten we daarom benutten.”

Technologie geen tegenstelling

De inzet van technologie wordt nu vaak neergezet als een tegenstelling. “Dat de robot de zorgmedewerker vervangt, of dat we ouderen afschepen met een tablet of zo. Maar daar gaat het helemaal niet om. Technologie is echt veel meer dan een robotje.”

Het moet echt samen

Het moet echt samen, schrijft de Vilans-bestuurder in de Telegraaf. “En dat is dus wat anders dan alleen naar de overheid of de zorgsector kijken.” Op ouder worden kun je je tijdig voorbereiden “en dat hoef je niet volledig bij iemand anders op het bord te leggen. Er is nog steeds enorm veel bevlogenheid, warmte en inzet bij de mensen in de zorg. We kunnen hen er niet alleen voor laten staan.”

Warme hand

De visie van Minkman staat in de Telegraaf tegenover die van Martine Baay, Eerste Kamerlid 50Plus. Zij schrijft over het nieuwe overheidsbeleid: “Nergens blijkt – al was het maar met één woord – dat er iemand aan deze toekomstvisie heeft gewerkt die weet hoe een warme hand voelt, hoe eenzaamheid eruit ziet, dat een enkel woord of gebaar meer troost kan bieden dan welke robot ook.”

Bang om oud te worden

We moeten voorkomen dat mensen bang worden om oud te worden, schrijft de minister in haar brief. Baay: “Maar bij lezing daarvan neemt bij mij de angst juist toe.”

Kruistocht tegen de ouderen

Zorg is mensenwerk, reageren lezers van de Telegraaf. Plannen van minister Helder om de kwaliteit van de zorg te verhogen middels beeldbellen met de wijkverpleegkundige’ en de introductie van robots in huis, worden dan ook naar de prullenbak verwezen. ‘Het lijkt een kruistocht tegen de ouderen.’