Vergrijzing geen probleem maar kans

“Er is geen tegenstelling tussen jong en oud. Samen zijn we de samenleving. En die samenleving vergrijst. De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen ziet dat niet als een probleem, maar als een kans.”

Dat schrijft Anneke Sipkens, directeur Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, in de ‘brief van de dag’ in de Volkskrant. Zij reageert hierin op een column van Sheila Sitalsing in deze krant.

Welvarender, net als de jongeren

“Ja, de ouderen van nu zijn gemiddeld gezien welvarender dan ooit. Maar de jongeren van nu ook. Studenten gaan even een weekendje shoppen in Barcelona; dat was nog niet zo lang geleden ondenkbaar voor de jongeren van toen. De hele maatschappij is welvarender geworden. Laten we daar met ons allen blij om zijn.”

‘De oudere’ bestaat niet

Volgens de ANBO-directeur moeten we daarnaast niet uit het oog verliezen dat ‘de oudere’ niet bestaat. “Net als binnen de groep jongeren zijn er grote verschillen. In inkomen, woonsituatie, welzijn en gezondheid. Met het wegzetten van ouderen als rentenierende klagers over lawaai of gevaar slaat Sitalsing de plank volledig mis.”

Zonder ouderen staat samenleving stil

Want ouderen spelen een steeds belangrijkere rol in de samenleving, zo reageert Sipkens in de Volkskrant. “Zij zijn niet de groep die moet worden verzorgd en bediend, zoals Sitalsing stelt. Heel veel ouderen zijn nu al onmisbaar, als mantelzorger, vrijwilliger of oppas voor de kleinkinderen die niet terecht kunnen bij de kinderopvang. Zonder hen staat de samenleving stil.”

Rooskleurig beeld

De voorzitter van Voedselbank Dronten vindt dat de ANBO-directeur een wel heel rooskleurig beeld schetst van de welvaart in Nederland.  ‘Nederland kent ongeveer een miljoen mensen die net op of onder de armoedegrens leven’, reageert hij in de Volkskrant. ‘Vorig jaar maakten 178.000 mensen gebruik van de Voedselbanken. Dat is echter het topje van de ijsberg. Veel meer mensen hebben er recht op. Laten we in dit soort discussies deze groepen niet vergeten.’