Het gat tussen thuis en verpleeghuis

Met de Geldrop-Mierlose wethouder Mathil Sanders zijn ouderen beter af dan met minister Conny Helder, aldus een commentaar van het Eindhovens Dagblad.

De overeenkomst tussen Sanders en Helder? Ze hebben allebei in de zorg gewerkt. Het verschil? De minister was bestuursvoorzitter van zorginstellingen in Eindhoven en Bergen op Zoom.

Verschillende kijk

De wethouder kwam als wijkverpleegkundige bij mensen thuis. “En dat zou weleens kunnen verklaren waarom Helder en Sanders zo verschillend aankijken tegen de ouderenzorg.”

Hoop op fatsoenlijke zorg opgegeven?

De minister lijkt volgens het Eindhovens Dagblad de hoop op een fatsoenlijke zorg voor ouderen te hebben opgegeven: Zij legt zich neer bij het tekort aan zorgmedewerkers en zoekt de oplossing in technische hulpmiddelen en verlaging van de personeelsnorm in verpleeghuizen.

Zelfstandig thuis bejubeld

Sanders komt uit de praktijk en heeft gezien waar het echt aan schort en zij legt zich daar niet bij neer, constateert de krant: Het gat tussen het ‘veel bejubelde’ zelfstandig thuis wonen en het verpleeghuis is te groot geworden doordat bejaardenhuizen zijn wegbezuinigd.

Vereenzaamd en ondervoed

Sanders heeft gezien hoe ouderen – vaak 85-plussers – vereenzamen en zelfs ondervoed raken ondanks de inzet van mantelzorgers en zorgmedewerkers die af en aan rijden. En hoe een gelukkige oude dag steeds verder weg kan raken.

Hulpmiddelen maskeren onvermogen

Een medicijnrobot, een gps-tracker, beeldbellen en luiers met sensoren, het zijn slimme hulpmiddelen, maar ze dichten het gat tussen thuis wonen en het verpleeghuis niet. Ze maskeren slechts het onvermogen om ouderen de zorg te geven die ze nodig hebben, aldus het Eindhovens Dagblad.

Wat voor leven?

“Helder wil het niet hebben over het afnemen van zorg, maar over het teruggeven van leven. Wat voor leven, zullen praktijkmensen als Sanders zich afvragen.”