Hoe reageren op dementie van mijn moeder?
Een 59-jarige vrouw vraagt zich in de Trouw-rubriek Het Consult af: moet ik mijn moeder met vroege dementie confronteren als ze in de war is?
Enerzijds wil de vraagsteller haar moeder geen extra stress bezorgen. Tegelijk heeft ze het gevoel dat het neerbuigend is om haar moeder in de waan te laten.
Er is niet één manier
Henriëtte Brons van Alzheimer Nederland zegt: “Er zijn ontzettend veel mantelzorgers die hiermee worstelen. Maar onthoud: elke oudere heeft een eigen levensgeschiedenis en een eigen persoonlijkheid, dus is er niet één manier waarop je met iemand om zou moeten gaan.”
Te veel confrontatie
Brons waarschuwt in Trouw dat te veel confrontatie negatieve gevolgen voor de ouder met zich kan meebrengen. Mensen met dementie voelen heus heel goed aan hoe de omgeving reageert. “Sommige ouderen trekken zich helemaal terug en durven nauwelijks nog gesprekken te voeren. Dat is ontzettend treurig.”
Best veel angst
Daar sluit Roos de Groot-Amersfoort, psycholoog bij Topaz (expertisecentrum voor dementie) zich bij aan. “Iemand met dementie ervaart best veel angst in een veranderende, onbegrijpelijke wereld. Mijn tip: zoek iets waardoor diegene die angst niet hoeft te ervaren.”
Rouwproces alle betrokkenen
Plezier is het belangrijkst, aldus Brons in Trouw: “In de laatste levensfase moet je ervoor zorgen dat iemand kan genieten van het leven. Iemand met dementie verandert en kan daar niets aan doen. Dat zoveel mogelijk accepteren is moeilijk, het is een rouwproces voor alle betrokkenen. Probeer nog zoveel mogelijk fijne herinneringen te maken en luister vooral goed naar wat je woorden doen met de ander.”
Oneindig veel geduld
Dat beaamt De Groot-Amersfoort. “Ga uit van het perspectief van degene met dementie. Die wil een verhaal kwijt en voelt zich veilig bij jou. Probeer die ruimte te bieden, al vergt het soms oneindig veel geduld.”