Wat te doen met je overwaardepoen?
Dat de huizenprijzen zo sterk gestegen zijn, heeft ook een goede kant. Meer dan de helft van de huiseigenaren heeft naar eigen zeggen minimaal een ton aan overwaarde. Maar wat koop je daar nou voor?
De Telegraaf geeft tips om je overwaarde in te zetten: 1. De hypotheekrente verlagen; 2. Je huis verduurzamen; 3. Je huis toekomstproof maken; 4. De AOW aanvullen; 5. Huis verkopen en terughuren.
Levensloopbestendig
Je kunt je overwaarde inzetten om een verbouwing te financieren. Zo kunnen senioren hun woning ’levensloopbestendig’ maken, om langer prettig thuis te kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld door de slaapkamer en badkamer naar de begane grond te brengen. Sommige gemeenten bieden ook speciale leningen aan voor dit doel, meldt de Vereniging Eigen Huis. Dit zijn de Blijverslening en de Verzilverlening. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting is te zien wat per gemeente mogelijk is.
Alleen rente betalen
Wie alleen AOW heeft, of maar een klein pensioentje, kan er volgens de Telegraaf voor kiezen de overwaarde in te zetten om het inkomen aan te vullen. Daarvoor bestaan speciale verzilver- of overwaardehypotheken. Vaak is dit een aflossingsvrije hypotheek, waarbij alleen rente wordt betaald. De maandlasten zijn daardoor laag. Zo kun je het geld uit de stenen inzetten voor levensonderhoud, of bijvoorbeeld om een kind te helpen bij de aankoop van een huis.
Opeethypotheken
Vaak mag maximaal 50% van de woningwaarde worden geleend. A.s.r. heeft ook hypotheken met levenslang dezelfde rente, speciaal voor AOW’ers. Er bestaan ook zogenoemde opeethypotheken. De rente die je over de lening betaalt, wordt dan opgeteld bij de hypotheekschuld, aldus de Telegraaf. Er hoeft dan helemaal niet te worden afgelost. Bij een dergelijke hypotheek blijft er gewoon minder over voor eventuele erfgenamen.