Opklaring in pensioenland?

Schouder aan schouder presenteerden minister Carola Schouten en de voorzitters van werkgevers en werknemers gisteren het wetsvoorstel voor het nieuwe pensioenstelsel.

Opklaring in pensioenland , meldt de Telegraaf groot op de voorpagina: Brede indexatie van pensioenen is voor het eerst in jaren in zicht. Als de snel oplopende rente de komende maanden niet plotseling instort, kunnen veel pensioenfondsen na 1 juli eindelijk weer indexeren.

Niet alleen koffie, ook appeltaart

FNV-voorzitter Tuur Elzinga legt in het AD de verbeteringen als volgt  uit: “Wat er nu misgaat, is dat er bij de koffie ook een stuk appeltaart wordt beloofd, maar dat mensen alleen de kop koffie krijgen. In het nieuwe stelsel beloven we straks alleen een kop koffie, maar is de kans groter dat er een stuk appeltaart bij komt.”

Deelnemers pensioenfonds beter af

De vijf grote pensioenfondsen zullen meewerken, is volgens het AD de verwachting. PMT-bestuurder Jos Brocken in het AD: “Het grote probleem is dat we met onze goede rendementen toch het geld niet naar onze deelnemers konden brengen. Dat is straks anders. In het nieuwe stelsel is de kans op verhoging van pensioenen groter wanneer de rendementen positief zijn en zien deelnemers positieve beleggingsresultaten straks sneller terug in de hoogte van de pensioenen.”

Illusie, black box en lege huls

In de Tweede Kamer heeft een grote meerderheid het pensioenakkoord tot dusver gesteund. Maar in de samenleving lijkt het verzet toe te nemen, merkt het AD op, met name van gepensioneerden. “Het met de nieuwe wet beloofde koopkrachtige pensioen blijkt een illusie, hoe de overstap naar het nieuwe stelsel plaatsvindt een black box en de zeggenschap van gepensioneerden een lege huls”, zegt voorzitter John Kerstens van de Koepel Gepensioneerden in het AD.

Wat gebeurt er met pensioenrechten

“Het kabinet had een unieke kans om het cruciale vertrouwen in pensioen èn politiek te herstellen, maar doet zo het tegenovergestelde”, aldus Kerstens. Gepensioneerden vinden ook dat zij te weinig inspraak krijgen over wat er met hun huidige pensioenrechten gebeurt, meldt zakenkrant FD.

Er gaan veel claims komen

Bij advocaat Hans van Meerten doet het wetsvoorstel alarmbellen rinkelen, zegt hij in de Telegraaf. “Ik weet dat hier veel claims over aankomen, mensen zijn niet blij met deze nieuwe wet.” Hij vecht tegen de huidige pensioenregels, maar is ook niet blij met de nieuwe.

Nieuwe stelsel een ramp

Advocaat Van Meerten is met gepensioneerden bezig het jarenlange uitblijven van indexatie aan te vechten, omdat het in strijd zou zijn met de Europese Eigendomswet. Een van die gepensioneerden is Erik Daae, voorzitter van Stichting Pensioenbehoud. Hij noemt het nieuwe stelsel een ramp. “Ze hebben het over het verlaten van zekerheid, maar de grootste zekerheid is dat er nooit enige zekerheid is geweest.”