Op wie kun je terugvallen?

Op wie kun je terugvallen als je ouder wordt? Het project Goed Voor Elkaar wil bereiken dat oudere inwoners van Asten hun netwerk in kaart brengen en zo nodig versterken.

“Het kabinet vraagt mensen langer thuis te blijven wonen”, zegt de projectleider in het Eindhovens Dagblad. “Dat betekent dat ze vaker aangewezen zijn op anderen.” Op allerlei vlakken: de dagelijkse dingen, zoals het huishouden, hulp met computers, het verzorgen van huisdieren of het doen van de financiën. Maar ook voor een ritje naar de dokter of het vervoer naar een verjaardag. Naast die praktische bezigheden is er de behoefte aan gezelligheid, vrijetijdsbesteding, een goed gesprek of het helpen met oogdruppels of medicijnen.

Bewust worden van je netwerk

Al die vlakken staan genoemd op de ‘netwerkkaart’ die zeventigplussers in Asten ontvangen. Bij elk gebied staan twee vragen: wie kan hen daarbij helpen en wat kunnen ze zelf voor een ander doen? “De bedoeling is dat mensen zich bewust worden van het netwerk dat ze hebben”, zegt de projectleider (ouderenconsulent bij Onis Welzijn)  in het Eindhovens Dagblad. ”En dat we ze helpen om het te versterken als dat nodig is.”

Wat kunnen we voor elkaar betekenen

Vanaf april worden zes groepsbijeenkomsten gehouden in Asten, Heusden en Ommel. Zeventigplussers ontvangen daarvoor een uitnodiging. Als mensen de drempel te hoog vinden, is een huisbezoek ook mogelijk. “De generatie boven ons heeft soms moeite om hulp te vragen. Op zo’n bijeenkomst komen ze buurtgenoten tegen en komt ter sprake wat ze misschien voor elkaar kunnen betekenen.”