Op naar de Oudere des Vaderlands

Er is een Fotograaf des Vaderlands, een Theoloog des Vaderlands, een Kok des Vaderlands en nog meer. Ze worden voor een jaar in deze erefunctie gekozen, als ambassadeur die hun vakgebied presenteert en reageert op actualiteiten die hun vakgebied raken. En die ook controversiële onderwerpen niet schuwt.

Nu is het wachten op de Oudere des Vaderlands, schrijft oud-PCOB-voorzitter Gerard J. Hazenkamp  in Trouw: een vrouw of man die de leefwereld van ouderen kent en op eigen wijze laat zien dat zij ertoe doen en van betekenis zijn voor de maatschappij. “Zij of hij is geen belangenbehartiger, want daar zijn de ouderenorganisaties mee bezig.” Haar of zijn eerste taak zou zijn een groet van meeleven en steunbetuiging aan de ouderen in de Oekraïne.

Emancipatie

Zijn pleidooi voor de Oudere des Vaderlands, aldus Hazekamp in Trouw, roept natuurlijk de reactie op dat ouderen geen specifieke beroepsgroep vormen en dus eigenlijk ook niet in in dit rijtje thuishoren. “Maar het kenmerk van emancipatie is toch juist om toegewezen sociale posities van ouderen ter discussie te stellen. Daarom passen ouderen in dit rijtje, en is het aan de ouderenorganisaties om het initiatief te nemen.”