Senioren Journaal van woensdag 2 februari
Andere ouderenzorg met Blijmakers
Het centraal stellen van individuele zorgbehoeften vraagt om het loslaten van hokjes en systemen, zegt Amstelring over de andere kijk op ouderenzorg die in de praktijk gebracht gaat worden in De Nieuwe Sint Jacob in de Amsterdamse Plantagebuurt. Daarom heeft Amstelring een team van zogenaamde Blijmakers samengesteld. “Dat zijn mensen met één gezamenlijke gedachte: focus op wat bewoners kunnen en willen, en wat hun leven betekenisvol maakt. Het team van Blijmakers bestaat uit medewerkers mét en medewerkers zonder zorgachtergrond. Het zijn stuk voor stuk aanpakkers, die van nature aanvoelen waar iemand behoefte aan heeft.”
Familie moet gaan schoonmaken
Het personeelstekort voor huishoudelijke hulp is in de gemeente Stichtse Vecht zo nijpend, dat geadviseerd wordt familie en vrienden in te zetten. Inwoners die recht hebben op huishoudelijke hulp, hebben een brief gekregen over de problematiek. Daarin wordt hen gevraagd mee te denken of het schoon houden van hun huis op een andere manier georganiseerd kan worden, zoals de hulp minder vaak in te zetten: om de week in plaats van wekelijks.
Ook rijken hebben recht op thuishulp
Amsterdammers met een hoog inkomen worden ontmoedigd om huishoudelijke hulp aan te vragen via de Wmo. Onterecht, zeggen advocaat Matthijs Vermaat en Cliëntenbelang Amsterdam in Het Parool. “Door het nieuwe beleid van de gemeente dreigen mensen die huishoudelijke hulp niet zelf kunnen organiseren en veel inkomen of vermogen hebben, die hulp ook niet meer te krijgen,” aldus Vermaat.
Toewijzingsregels sociale huur verruimd
Senioren met een laag inkomen maar met een vermogen boven de zorgtoeslaggrens mogen desgewenst voortaan naar een duurdere sociale huurwoning. KBO-Brabant is blij met deze verruiming van de toewijzingsregels per 1 januari 2022, al is nog niet bekend hoe woningcorporaties die concreet gaan toepassen.
Onrust rond verandering alarmknop
Zo’n drieduizend Amsterdamse ouderen moeten nog dit jaar hun personenalarmering inleveren en overstappen op een nieuw systeem, als zij een volledige vergoeding willen blijven krijgen. Zorgverleners zijn volgens Het Parool bang voor problemen en mogelijk tijdelijk minder goede zorg. Het gaat om mensen die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis en nu een alarmknop hebben van Stichting ATA. Zorgverleners en welzijnswerkers, maar ook een organisatie als Cliëntenbelang, vrezen administratieve rompslomp voor een toch al kwetsbare groep
Let op woningbehoefte alleenstaanden
De gemeenteraad moet letten op de woningbehoefte van de sterk groeiende groep van alleenstaande ouderen. Dit stellen KBO en PCOB in Pijnacker-Nootdorp in een manifest met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. De bonden dringen er volgens Telstar Online op aan dat de gemeenteraad in de kernen Nootdorp en Pijnacker locaties aanwijst voor realisering van woonruimten voor ouderen. Geschikte locaties moeten dicht bij de centra met winkel- en zorgvoorzieningen en openbaar vervoer liggen.
Het stond in geen enkel verkiezingsprogramma
“Ouderen moeten de komende verkiezingen maar eens van zich laten horen na afschaffing van de vut, de verhoging van de AOW-leeftijd, het bekende verhaal met de (niet) indexering van de pensioenen, en nu dan het loslaten van de koppeling met het minimumloon en de AOW”, schrijft een AD-lezer. “Ik denk dat het langzamerhand welletjes is geweest. Daarbij in overweging genomen dat dit in geen enkel verkiezingsprogramma werd aangekondigd.”
Ouderenadviseur (82) denkt niet aan stoppen
Ouderenadviseur Damian Dijkhoff (82) uit Hoensbroek denkt nog lang niet aan stoppen, “Er komt vast een tijd dat ik zelf ook hulp nodig heb en dan zou ik ook graag geholpen worden. Daarom probeer ik nu zo veel mogelijk mensen te ondersteunen”, zegt hij in De Limburger. Als hij niet in het gemeenschapshuis zit, gaat hij regelmatig op pad om senioren thuis te bezoeken. “Dat doe ik voor mijn werk bij ouderenbond ANBO. Het doel van die bezoeken is om erachter te komen welke zaken iemand nodig heeft om verder te kunnen.”
Heleboel alternatieve woonvormen
Volgens Nieuws.nl liggen er nu plannen op tafel om in de Flevopolder een wijk te bouwen speciaal voor senioren, waarbij wordt gekeken naar ervaringen in Florida. “Stel je voor… Een wijk die compleet is ingericht naar de behoeften van ouderen.” Als oudere hoef je lang niet altijd in je eentje in een huis of appartement te wonen, zo wordt opgemerkt. “Er zijn een heleboel alternatieve woonvormen waardoor je in contact blijft met mensen.
Dekkingsgraad pensioenfondsen verslechterd
Onderzoeksbureau Aon, dat maandelijks de dekkingsgraden van de pensioenfondsen in kaart brengt, constateert volgens Kassa/ANP over januari 2022 een flinke verslechtering ten opzichte van de maand ervoor. De financiële positie van de pensioenfondsen zou volgens Aon zijn verslechterd door tegenslagen met beleggingen. De terugval is zuur omdat de hoop op pensioenverhogingen bij fondsen hierdoor in de kiem gesmoord kan worden.
Vernieuwde digitalezorggids.nl
Sinds gisteren is de nieuwe digitale zorggids van Patiëntenfederatie Nederland online beschikbaar voor iedereen die met zorg bezig is of zich daarin wil verdiepen. “De gids is dé plek waar mensen informatie kunnen vinden over de beste apps en digitale middelen per aandoening. Aangeraden door mensen met een chronische aandoening. En vaak gebruikt en getest door ervaringsdeskundigen.”