Minister van Samenwonen

Hugo de Jonge is eigenlijk ’minister van Volkshuisvesting’, maar Annemarie van Gaal stelt in haar column in de Telegraaf voor die benaming snel te veranderen in: Minister van Samenwonen.

Over samenwonen schrijft Van Gaal dat ouderen graag willen verhuizen, heel graag zelfs. Maar er zijn te weinig geschikte huurwoningen voor hen, en áls ze er al zijn dan hebben we weer regels die een verhuizing in de weg staan.

Regels van de verhuurders

Er zijn bijvoorbeeld best veel ouderen die graag hun koopwoning willen verkopen en verhuizen naar een kleinere huurwoning in de vrije sector, maar die plannen lopen spaak op de regels van de verhuurders. Zo sprak van Gaal laatst een echtpaar, beiden fitte eind-zeventigers. Zij waren van plan om hun grote huis, waarop zij een overwaarde van een paar ton hebben, te verkopen en te verhuizen naar een kleinere huurwoning in de buurt van hun kleinkinderen.

Vermogen meetellen

“Maar, nu komt het. Hun inkomen bestaat uit een AOW-uitkering en een klein pensioentje en dat is te weinig voor de verhuurder om aan hen een woning te verhuren. Volgens de regels van vrijwel alle verhuurders moet je inkomen namelijk minimaal vier keer de maandhuur zijn. Dat dit echtpaar vanwege de overwaarde van hun woning met gemak nog tientallen jaren van hun spaarrekening de huur zou kunnen betalen, doet er niet toe. Regels zijn regels. Waarom wordt vermogen niet meegenomen door verhuurders?”

Niet korten op AOW

En nog iets, schrijft Van Gaal in haar Telegraaf-column: waarom kunnen we geen oplossing vinden voor twee ouderen, bijvoorbeeld twee vriendinnen, die met elkaar willen samenwonen in één woning, zonder hen te korten op de AOW en zonder het aanvullend partnerpensioen af te nemen? Het zou heel wat woningen vrijmaken als we hier een oplossing voor zouden vinden.