Ruimte voor meergeneratiewoningen?

De gemeente Westvoorne buigt zich over het samenwonen van meerdere generaties: grootouders, kinderen en kleinkinderen onder één dak of naast elkaar. Ouderen krijgen op deze manier aandacht en zorg van hun naasten.

‘Met ook kansen voor de huidige, overspannen koopwoningmarkt’, denkt de gemeente volgens AD Rotterdams Dagblad. ‘De veranderingen in de woningmarkt, in de zorg en het beroep dat wordt gedaan op burgers om elkaar te steunen, leidt tot hernieuwde aandacht’, weet de gemeente.

Verschillende voordelen

Westvoorne ziet de voordelen in van meergeneratiewoningen. Het samenwonen kan veel (toekomstige) problemen voor ouderen wegnemen. ‘Zo kan eenzaamheid worden tegengegaan en de zorg worden ontlast. Dit komt ten goede aan de begroting’.

Voor de kinderen

Ook kan zo’n woning een oplossing zijn voor starters die een woning zoeken op de overspannen woningmarkt. De gemeente denkt namelijk dat inwoners vooral aanvragen willen doen voor een losstaande generatiewoning voor hun kinderen.

Ruimte voor inwonen

Maandagavond sprak de gemeenteraad over meergeneratiewoningen. Het dagelijks bestuur wilde van de raad weten of specifiek beleid nodig is, of dat de bestaande mogelijkheden voldoende zijn. Samenwonen met meerdere generaties in één huis, dus letterlijk onder één dak, is al mogelijk. De meeste percelen in Westvoorne hebben voldoende ruimte voor een zogenaamde inwoonsituatie.

Eén zelfstandige woning

Er moet dan echter wel sprake zijn van één zelfstandige woning, schrijft Ad Rotterdams Dagblad. Bewoners moeten voorzieningen delen. Zo mag het huis maar één keuken, één meterkast, één energiemeter, één brievenbus en hoofdingang hebben. Het is wel mogelijk, om met een doktersverklaring, tijdelijk een mantelzorgwoning bij een woning te plaatsen.

Speculatie tegengaan

De gemeente Westvoorne krijgt nu niet alleen verzoeken van mensen die vanuit een sociaal motief willen samenwonen. ‘Deze initiatieven ontstaan ook door financieel gewin’, constateert het gemeentebestuur. Westvoorne wil bijvoorbeeld kijken of speculatie vanuit financiële gronden, als de mogelijkheden worden vergroot, kan worden voorkomen.