Senioren Journaal van vrijdag 27 augustus
Waarom als oudere niet kredietwaardig?
“Waarom word ik als oudere niet meer als kredietwaardig beschouwd?” Reinout van der Heijden (hoofdredacteur Geldgids) constateert in zijn rubriek Geldvraag in de Volkskrant dat meeste ouderen volgens Nibud-onderzoek goed met geld kunnen omgaan en de risico’s kennen van lenen, maar toch door banken niet voor vol aangezien als zij geld tekortkomen. Er gelden beperkingen voor ouderen bij de meeste vormen van consumptief lenen: doorlopend krediet, rood staan, persoonlijke lening en kopen op afbetaling. Banken beknibbelen op de dienstverlening, maatwerk is te duur.
Wat is ideale woning voor vitale oudere
Een ideale woning voor de vitale oudere is volgens ANBO een levensloopbestendige woning. Dat houdt in: een gelijkvloers appartement met een slaapkamer en logeerkamer, drempelloos en met een brede gang voor de toekomstige rollator of rolstoel en een buiten (balkon of kleine tuin). In de ideale wereld staat deze woning in de eigen woonomgeving van de oudere en zijn er zorgfaciliteiten in de buurt.
Leuren met kwetsbare ouderen
Wekenlang ‘leuren’ met kwetsbare ouderen is geen uitzondering, aldus een artikel in Medisch Contact: Nog steeds bezetten veel kwetsbare ouderen onterecht een ziekenhuisbed. Hoe is het mogelijk dat deze patiënten domweg nergens anders naartoe kunnen? Een onhoudbare situatie, waar snel een eind aan moet komen. Wie neemt de regie?
‘Genoeg geld voor herstelindexatie’
‘Samen voor een eerlijk pensioen’, een verbond van zeven belangenverenigingen, vindt het niet langer verantwoord om de pensioenen niet te indexeren en is een petitie van gestart. “Er zit zelfs meer dan genoeg geld in onze pensioenpot om een eenmalige herstelindexatie van 40 miljard te realiseren.”
Dag van de Ouderen weer geen feest
Het feest op de Dag van de Ouderen in Venray, op 1 oktober, gaat opnieuw niet door. De Centrale van Ouderenverenigingen heeft hiertoe besloten op advies van de commissie Dag van de Ouderen, aldus Omroep Venray. Als gevolg van de coronaregels zouden slechts weinig ouderen in de schouwburg aanwezig mogen zijn.
Risico op dementie al vroeg zichtbaar
Iemand die door een ongezonde leefstijl risico loopt op dementie op latere leeftijd, heeft nu al zichtbare schade aan de hersenen en cognitieve problemen. Onderzoek van het Maastricht UMC+ toont dit aan op basis van afgenomen vragenlijsten en hersenscans van ruim 4.000 mensen. “Deze uitkomsten onderstrepen het belang van leefstijl om de hersenen gezond te houden en dementie te voorkomen.”
‘Wondermiddel tegen dementie komt er niet’
“Ik hoop in de aankomende tien jaar te bereiken dat we het dementieproces beter gaan begrijpen – wat gaat er goed en fout in de hersenen?” Dat zegt de Rotterdamse hoogleraar Harvard Arfan Ikram in Medisch Contact. “Een wondermiddel zal er nooit komen. We denken dat een gezonde leefstijl, zoals veel beweging, bijdraagt om dementie of achteruitgang te voorkomen. En je kunt denken aan medicatie om risicofactoren te beperken.”
Alleenstaande ouderen de klos in supermarkt’’
“Een derde van de zeventigers en tachtigers is alleenstaand, maar in de supermarkt zijn ze de klos: de aanbiedingen zijn gericht op meerpersoonshuishouden en dus zijn zij duurder uit.” Dat blijkt uit een onderzoek van ANBO. “We vragen aan de supermarkten om ook oog te hebben voor deze meer dan een miljoen Nederlanders.”
Bernheze strijdt met vrouw (84) over Wmo
De gemeente Bernheze hanteert een veel te laag uurtarief voor de huishoudelijke ondersteuning van een 84-jarige vrouw in Nistelrode, aldus haar belangenbehartiger mr. Bert van ’t Laar, ingeschakeld via KBO-Brabant. De vrouw, die lichamelijk beperkt is, krijgt een uurtarief voor het inschakelen van een huishoudelijke ondersteuning van 11,55 euro. En dat terwijl een uurtarief van 17,10 euro gerechtvaardigd zou zijn. De zaak diende gisteren voor de rechtbank in Den Bosch en het Brabants Dagblad doet verslag.
‘Geef prioriteit aan bouwen voor ouderen’
Voor een goed functionerende woningmarkt met minder snel stijgende huizenprijzen is het essentieel dat ouderen die willen verhuizen, dit ook kunnen doen, zegt Carola de Groot (econoom bij RaboResearch) bij RTL Nieuws. Hiervoor moeten er veel meer huizen bijkomen die specifiek geschikt zijn voor ouderen.