Waar gaat de vitale oudere wonen?

Waar moeten de 1,8 miljoen extra ouderen straks wonen? ‘We zijn hier totaal niet klaar voor als maatschappij’, zegt Atie Schipaanboord van ANBO, belangenorganisatie voor ouderen in Vastgoedmarkt.

Volgens Schipaanboord (bij ANBO coördinator collectieve belangenbehartiging zorg en wonen) begint de vraag bij woningen, en niet bij zorgvastgoed. ‘Ouder worden is geen ziekte. Mensen worden steeds vitaler ouder, zelfs als ze last krijgen van (niet levensingrijpende) beperkingen. Op het moment dat je goede contacten hebt, in een goede woning woont en genoeg te doen hebt, dan verdwijnen die beperkingen naar de achtergrond.’

Zorg niet meer vanzelfsprekend

Ook volgens de voorzitter van bestuurscommissie Wonen & Zorg van ActiZ, Mireille de Wee, begint de vraag bij woningen in plaats van zorg. ‘Veel meer mensen moeten vanaf hun zestigste, wanneer ze nog gezond zijn, nadenken of hun woning geschikt is om oud in te worden. Mensen zijn zelf verantwoordelijk om zo lang mogelijk gezond en zelfstandig te blijven.’ Ze waarschuwt dat we in Nederland zijn gewend dat er altijd zorg is, maar met de enorme vergrijzingsgolf die eraan komt, is dat geen vanzelfsprekendheid meer.

De ideale woning

Een ideale woning is volgens Schipaanboord een levensloopbestendige woning. Dat houdt in: een gelijkvloers appartement met een slaapkamer en logeerkamer, drempelloos en met een brede gang voor de toekomstige rollator of rolstoel en een buiten (balkon of kleine tuin). In de ideale wereld staat deze woning in de eigen woonomgeving van de oudere en zijn er zorgfaciliteiten in de buurt.

Waarom verhuizen?

Waarom zou een oudere, die in een afbetaald koophuis woont, willen verhuizen naar een huurwoning, is een van de vragen in Vastgoedmarkt. Volgens Richard Janssen, programmadirecteur Strategisch Vastgoedbeleid bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur,

zit de motivatie in drie dingen:

  1. de kwaliteit van leven
  2. het vermogen dat in het huis zit vrijspelen en
  3. onzekerheden wegnemen.